Ankara'dan sert uyarı: Savaşa yol açar!

Yunanistan’ın Ege Denizi’ne ilişkin hak iddialarını yeniden yoğun biçimde gündeme getirmesi dikkat çekti.

Ankara'dan sert uyarı: Savaşa yol açar!

Wall Street Journal, Yunanistan’ın iddiaları, Türkiye ile işleri karıştırıyor” başlığı ile yayımladığı Atina mahreçli analizinde borç içindeki Yunanistan’ın büyük petrol ve gaz rezervlerini bulmayı umduğu Ege Denizi’ndeki bir dizi tartışmalı suların önemli bir kısmına ilişkin hak iddialarını yeniden gündeme getirdiğini belirterek “Planın Türkiye ile bir çatışmayı tetiklemesi riski var” uyarısında bulundu. Doğalgaz ve petrolü Rusya'dan alan Yunanlar enerji bağımlılıklarını Ege Denizi'nde bulmayı umdukları hidro karbon kaynaklar ile bitirmek istiyorlar. Hesaplara göre Ege Denizi'nin altında 100 milyar euroluk petrol, doğalgaz ve hidrokarbon rezervleri bulunuyor.

Son haftalarda üst düzey Yunan yetkililerince yapılan açıklamalarına dikkat çekilen analizde, Başbakan Antonis Samaras’ın konuyu, İstanbul’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde dile getirdiği belirtilirken, “Bu kaynakların Türkiye’ye ait olduğunu söyleyen ve yeni sınırları çizmeye yönelik herhangi bir çabanın savaşa yol açabileceği uyarısını yapan Ankara ise daha çok diyalog çağrısı yaptı” denildi.

WSJ, Yunanistan’ın şimdilik bir konfrontasyonu önlemek için dikkatle hareket ettiğini ve haklarının teyidi konusunda BM çerçevesinde kalmayı tercih ettiğini belirtti. Gazete, üst düzey bir Yunan yetkilisinin “bölgede türbülans yaratacağı bir şey yapmak istemedikleri” yönündeki sözlerini de aktardı.

Analizde şöyle denildi: “Mevcut sınıra göre Yunanistan, Ege’nin yüzde 40’ından fazlasına hak iddia ederken Türkiye’nin payı yüzde 10’un altında kalıyor. Sınır, 12 mile çıkartılırsa, Ege’nin yüzde 70’inden fazlası ve bunun deniz yatağı, Yunan toprakları içinde olur. 200-mil bir münhasır ekonomik bölge ise, Yunanistan’ın hak iddialarının, iyice Akdeniz’in içine uzanarak Türkiye’nin etrafını çevireceği ve Güneydoğu’daki Kıbrıs’a kadar ulaşacağı anlamına gelir.”
<< Önceki Haber Ankara'dan sert uyarı: Savaşa yol açar! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER