Bakın Erdoğan'ın 'kapatın' dediği okullarda nasıl bir eğitim var

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Etiyopya ziyaretinde söylediği ' Onların okullarını kapatın, biz yenisini yapalım' sözleri, Etiyopya'da faaliyet gösteren Türk Okullarının başarılarını akıllara getirdi. Bakın Erdoğan'ın kapatılsın dediği okullarda nasıl bir eğitim var...

Bakın Erdoğan'ın 'kapatın' dediği okullarda nasıl bir eğitim var

Etiyopya'daki Türk Okulları 2004 yılında hizmet vermeye başladı. Necaşi Ethio-Türk Okulu adıyla hizmet veren okullar, Efendimiz (sas) döneminde bu ülkeye gelen ilk müslümanlara kucak açan Kral Necaşi'ye atıf yapıyor. Necaşi'nin torunları da dedeleri gibi misafirperverliğiyle muamele etmiş Türk girişimcilere. Şu anda eğitim gören 43 milletten 1500'den fazla öğrencisi olan okullar adlarını, Etiyopya'nın eğitim tarihine altın harflerle yazdırdılar. Birçok başarının altına imza attılar. Okullar bünyesinde 245 çalışan bulundururken bunlardan 163'ü Etiyopyalı, 33'ü Türk.

Başkent Addis Ababa'da 40 kişilik öğrenci yurdu bulunan eğitim kurumları şu an 103 öğrenciye de burs veriyor. 6 branşla Etiyopya'nın en fazla branşa sahip okulu konumundaki Necaşi Ethio-Türk okullarında birçok üst düzey devlet yetkilisinin çocuğu okuyor.

BAŞARILARI SAYMAKLA BİTMİYOR

2010 yılına ilk mezunlarını veren Türk okulları, sadece o sene 120 öğrencisini üniversiteye yerleştirmeyi başarmış. Müslüman ve hristiyan öğrencilerin birlikte eğitim gördüğü okulda sınıflar en fazla 24 öğrenciyle ders yapıyor. Afrika'da pek alışık olunmayan, her sınıfın bilgisayar ve multimedya araçları ile donatıldığı Etiyopya'daki en başarılı okullar arasında başı çekiyor. International Enviromental Projects yarışmasında 3 bronz madalyası olan okullar, her sene yapılan üniversite giriş sınavında da çok yüksek başarıya sahip. Okulların müfredatlarının IELTS, TOEFL, IGCSE, SAT ve ACT gibi uluslararası geçerlilikleri olan sınavlara uygun olması da bu başarıların temel sebepleri arasında.

Aslında bu okulların başarılarını sadece Etiyopya ile sınırlamak büyük haksızlık olur. Okullara, Afrika Birliği Komisyonu tarafından verilen teşekkür belgesinde yer alan ifadeler, başarıların bütün Afrika'da yankı bulduğunun bir kanıtı. Teşekkür belgesinde " Afrika'da barış içinde yaşama ve hoşgörü için yaptığınız yorulmak bilmez çabalarınız..." diye geçen ifadeler eğitim gönüllülerinin özverisinin ufak bir göstergesi.


8000 KİŞİYE ERZAK DAĞITMIŞLAR

Etiyopya'daki Türk Okulları sosyal sorumluluk projeleriyle de dikkat çekiyor. Farklı din ve inançlara sahip birçok öğrenciye yurt ve burs olanağı sağlayan okullar, bulunduğu bölgeler için de büyük bir öneme sahip. Okul içindeki öğretimlerin yanı sıra, bölge halkınında ihtiyaçlarına koşan eğitim gönüllüleri; her gün yaklaşık 300 aileye içecek su temininin yanında, 2014 yılının ikinci çeyreğinde 8000 ihtiyaç sahibine erzak yardımında bulundu.

1300'E YAKIN İŞADAMI GÖTÜRÜLMÜŞ

Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Etiyopya'da, Türk Okulları'nın ekonomik işbirliği projeleri, hem ülke ekonomisine hem de Türkiye'ye büyük katkı sağlıyor. Okul yetkilileri şu ana dek ekonomik işbirliği faaliyetleri çerçevesinde 1300'e yakın işadamı ve ziyaretçinin Etiyopya'ya davet edildiğini, öğrenci aileleri, işadamları ve diplomatlardan oluşan 800'den fazla kişinin ise Türkiye'yi ziyaret ettiğini aktardı. 

ULUSLARARASI KALİTE ÖDÜLÜ VAR

Okulların birçok özelliği Etiyopya'da tek olmaları...

Türk Okulları, Etiyopya'da yüksek katılımlarla kadınlar gününü kutlayan tek kuruluş olma özelliği taşıyor. Ayrıca ülke genelinde, Etiyopya Matematik Olimpiyatları ismiyle anılan, bir matematik yarışması düzenleyen tek eğitim kurumu. Etiyopya'daki en çok branşa sahip olan bu okullar, uluslararası kalite ödülüne sahip tek okul.

Okullların fiziki şartları da oldukça iyi. Çok iyi dizayn edilmiş fizik, kimya ve biyoloji laboratuvarları bulunun okullar, teknolojik eğitim materyallerini de oldukça etkili kullanıyorlar.

ERDOĞAN GİRİŞİMİYLE TARİHE GEÇTİ
Etiyopya'ya bu kadar büyük katma değer sağlayan, Türkiye ile gönül köprüsü kuran Türk okullarını kapatma girişimi ise hem  Türkiye Cumhuriyeti, hem de Etiyopya devletinin tarihine geçiyor.

Samanyoluhaber.com
<< Önceki Haber Bakın Erdoğan'ın 'kapatın' dediği okullarda nasıl... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER