Büyük Koalisyonun ayak sesleri

Merkel koalisyon oluşturmak için bir çok partinin başkanıyla bir araya geldi

Büyük Koalisyonun ayak sesleri

  • Angela Merkel 'büyük koalisyonu' oluşturmak için iki partinin başkanlarıyla bir araya geldi.
  • Görüşmelerde partilerin programlarındaki ortak noktalar belirlenmeye çalışılacak.
  • Taraflar müzakerelerde büyük koalisyon için olumlu mesajlar verdi. 

Almanya'da seçimin galibi Angela Merkel'in Hristiyan Demokratik Birlik Partisi ile ikinci sıradaki Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında muhtemel bir koalisyon için ön görüşmeler başladı.

Merkel liderliğindeki CDU heyeti ve Sigmar Gabriel liderliğindeki SPD heyeti, Parlamenterler Birliği Merkezi’nde başlayan görüşme öncesinde herhangi bir açıklama yapmadı. Görüşmeye CDU'nun Bavyera merkezli kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) de katılıyor.

Parti liderleri 'büyük koalisyon' için iki partinin programlarında ne kadar ortak nokta bulunduğunu belirlemeye çalışacak. Merkel'in başbakanlığının birinci döneminde CDU-SPD koalisyonu iş başındaydı.

Taraflar bugünkü müzakerelerden önce büyük koalisyon için hep olumlu mesajlar verdiler. İlk görüşmede birbirine karşı antipati beslememek için Başbakan Merkel ve SPD Parti başkanı Gabriel'in görüşme öncesinde telefonla sürekli temas halinde oldukları öğrenildi. 

YEŞİLLER'LE DE GÖRÜŞECEKLER

Başbakan Merkel SPD'den sonra önümüzdeki hafta Yeşiller'le koalisyon müzakereleri için bir araya gelmeyi planlıyor.

Yeşiller ve Birlik Partileri’nde de koalisyonu girmek isteyen üyeler var. Fakat CSU Başkanı Horst Seehofer Yeşiller'le hükümet kurmak istemediğini belirtiyor.

Angela Merkel, 12 gün önceki seçimlerden zaferle çıkmasına rağmen hükümeti tek başına kurabilecek çoğunluğa ulaşamamıştı.

SPD, 470 bin üyesi arasında oylama yaptıktan sonra CDU ile koalisyon konusunda karar verecek. Almanya'da hükümeti kurma çalışmalarının aylarca süreceği tahmin ediliyor.

CİHAN
<< Önceki Haber Büyük Koalisyonun ayak sesleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER