Cumhurbaşkanlığı seçimi için Avrupa'dan şok öneri

Daha çok az gelişmiş ülkelerdeki seçimleri izleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 10 Ağustos’taki cumhurbaşkanlığı seçimlerine gözlemci göndermeyi planlıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için Avrupa'dan şok öneri

AGİT'İn göndereceği 20 gözlemci Türkiye’de sonuçlar alınıncaya kadar görev yapacak.

İlk kez doğ­ru­dan hal­kın cum­hur­baş­ka­nı­nı se­çe­ce­ği se­çim­ler ön­ce­sin­de AGİT’ten şok bir öne­ri gel­di. 30 Mart'ta­ki ye­rel se­çim­le­rin ar­dın­dan ge­çen ay Tür­ki­ye­’ye ge­le­rek dev­let, si­ya­si par­ti ve si­vil top­lum ör­güt­le­ri yetkili­le­riy­le gö­rü­şen AGİT tem­sil­ci­le­ri, ha­zır­la­dık­la­rı ra­por­da cum­hur­baş­kan­lı­ğı se­çim­le­ri için göz­lem­ci gön­de­ril­me­si­ni teklif etti.

Ra­por­da, Tür­ki­ye­’ye uzun va­de­li gö­rev ya­pa­cak 20 uz­ma­nın git­me­si önerildi. Ge­nel­lik­le ge­liş­me­miş ül­ke­ler­de­ki se­çim­le­ri ta­kip eden AGİ­T’­in bu uya­rı­sı, Tür­ki­ye­’de­ki se­çim­le­rin “öz­gür bir or­tam­da ya­pıl­ma­ya­ca­ğı yö­nün­de­ki kay­gı­lar­da­n” kay­nak­lan­dı­ğı şek­lin­de yo­rum­la­ndı.

‘YAR­GI­YA GÜ­VEN AZAL­DI­’

Po­li­ti­ka­cı­lar­dan si­vil top­lu­ma ge­niş bir yel­pa­ze­den tem­sil­ci­ler­le bu­lu­şan AGİT uz­man­la­rı mu­ha­tap­la­rı­nın 30 Mart se­çim­lerin­de­ki hi­le id­di­ala­rı­na dik­kat çek­ti. Yük­sek Se­çim Ku­ru­lu­’nun (YSK) mu­ha­le­fe­tin iti­raz­la­rı­na ver­di­ği ce­vap­la­rın, cum­hur­baş­kan­lı­ğı se­çi­mi için cid­di en­di­şe­le­re ne­den ol­du­ğu­nun al­tı çi­zil­di. Hi­le id­di­ala­rı­nın ka­mu­oyun­da yar­gı­ya ve ik­ti­da­ra gü­ve­ni azalt­tı­ğı be­lir­til­di. Se­çim sürecinde mu­ha­lif ya­yın ya­pan basına ve medyaya verilen cezalara vurgu yapıldı.

‘Taraflı seçim kaygısı’

Bugün'ün haberine göre, görüşme yapılan muhatapların büyük bir kısmı Türkiye’nin uzun demokrasi geçmişine güven duyduğunun altını çizerken, “seçmen listelerine uygun şartlara sahip olmayan isimlerin yazılması” şüphesini vurguladılar. Rapora göre “seçmenlerin gözünün korkutulması riski ve kamu kaynaklarının iktidar tarafından kullanılması potansiyeli” de bulunuyor.

30 Mart öncesinde ülkedeki gergin havaya dikkat çeken Avrupa Parlamentosu milletvekili Marietje Schaake, meclisteki her gruptan 18 üyenin imzaladığı bir dilekçe ile Türkiye’ye gözlemci gönderilmesi önerisinde bulunmuştu.

<< Önceki Haber Cumhurbaşkanlığı seçimi için Avrupa'dan şok öneri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER