IŞİD Kobani’ye girince, YPG'den katliam uyarısı geldi

Kobani'de gerilim had safhada! IŞİD Kobani’ye girdi, YPG ise katliam uyarısı yaptı.

Kobani de çatışmalar şiddetleniyor!

20 gündür Suriye’nin Türk sınırındaki Kürt şehri Kobani’yi ele geçirmeye çalışan IŞİD örgütü, dün dış mahallelerde ilerlemeye başladı. PKK’nın bu ülkedeki uzantısı PYD’nin silahlı kanadı YPG güçleri ise yoğun bombardımanın ardından çekildiği ilçe merkezinde, IŞİD güçleriyle sokak savaşına hazırlanıyor. Sınırın kapalı olduğunu ve kendilerine yardım gelmediğini söyleyen YPG liderlerinden İsmet el-Şeyh, büyük katliam ve yıkımın şehre yaklaştığını söyledi. Çatışmaların başından bu yana Türkiye’ye sığınanların sayısı 160 bini geçerken, Kobani’de neredeyse hiç sivil kalmadığı belirtiliyor.

İlçe merkezine havan ve tank toplarıyla yoğun şekilde saldıran IŞİD’in kent merkezinin doğusundaki üç benzin istasyonunun yanı sıra şehrin organize sanayi bölgesini de tank ve toplarla hedef alarak yerle bir ettiği belirtiliyor. Havan mermileri ve topların isabet ettiği hedeflerden yükselen ve Kobani’nin üzerini kaplayan dumanlar, Türkiye tarafından da görülüyor. TBMM’nin Türk hükümetine, Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon yapmaya yetki veren tezkereyi onaylamasının ardından Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine askeri sevkiyatın da hızlandığı belirtiliyor. Savunma amaçlı sınıra sevk edilen obüs ve askeri araçların olası tacizler durumunda misilleme yapması bekleniyor.

IŞİD militanlarının, YPG’nin kalesi olarak bilinen Kobani kentini ele geçirmesi halinde, Ceylanpınar Sınır Kapısı karşısındaki Resulayn ve Afrin’e de saldırabileceklerine dikkat çekildi. Günlerdir süren çatışmaların arefe günü de devam ettiği Kobani’de, Kurban Bayramı için taraflara Suriye’deki kanaat önderleri ve aşiret reislerinin ateşkes çağrısı yaptığı bildirildi. Kobani kentine yönelik yoğun bombardıman sonrası güvenlik güçleri sınırı aşabilecek mermilere karşı önlem aldı. Kobani’nin karşısındaki Mürşitpınar Mahallesi’ne giriş ve çıkışları kapatan güvenlik güçleri, sivilleri iç kesimlere gitmeleri konusunda sık sık uyarıyor.

SURİYE TEZKEREYE TEPKİLİ, İRAN KAYGILI

Suriye yönetimi, TBMM’nin sınır ötesi operasyon tezkeresini onaylamasına sert tepki gösterdi. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, Türkiye’nin Suriye toprakları içinde gerçekleştirebileceği herhangi bir askeri operasyonun ‘saldırı’ olarak görüleceğini söyledi ve BM Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı. Mikdat, Türkiye ve Suudi Arabistan’ı Suriye’ye ‘militan göndermekle’ suçladı. Tezkere kabul edilmeden önce İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu telefonla aradı. Zarif görüşmede, terörizmle mücadele konusunda alınan yöntemi eleştirerek ‘mevcut durumu daha da karmaşık hale getirecek her türlü eylemden kaygı duyduklarını’ söyledi. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ise tezkerenin kabul edilmesinden ötürü memnun olduklarını açıkladı.

AJANSLAR

<< Önceki Haber IŞİD Kobani’ye girince, YPG'den katliam uyarısı geldi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER