İsrail Türkiye'den bakın ne isteyecek!

İngililiz Sunday Times gazetesi, İsrail’in İran’ın nükleer programına karşı Ankara’dan Akıncı Hava Üssü’nün kullanımını isteyeceğini iddia etti.

İsrail Türkiye'den bakın ne isteyecek!

Mavi Marmara saldırısı nedeniyle Türkiye’den özür dileyen İsrail’in, İran’ın nükleer programına karşı Ankara’dan Akıncı Hava Üssü’nün kullanımını isteyeceği iddia edildi. İngiltere’de basılan The Sunday Times gazetesinin haberine göre, tazminat görüşmeleri için dün Türkiye’ye gelen İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Yaakov Amidror, yarın Ankara’daki temasları sırasında bu konuyu gündeme getirecek.

Habere göre Amidror, Akıncı Hava Üssü ve eğitim tesislerinin kullanımının yanı sıra Türk hava sahasının İsrail uçaklarına açılmasını da talep edecek. İsrail karşılığında Ankara’ya gelişmiş füze ve istihbarat teknolojisi sistemi vermeyi teklif edecek. İsrail savunma şirketi Elop tarafından geliştirilen söz konusu sistem içinde, anti balistik füzeler ve gece-gündüz fark etmeksizin her türlü hava koşulunda çalışan üst düzey bir gözetleme teknolojisi de yer alıyor. Gazeteye göre Amidror’un teklifleri arasında Elta şirketinin geliştirdiği bir elektronik savaş sistemi de bulunacak.

İsrail’in Akıncı Hava Üssü hakkındaki talebini, 1996 yılında yapılan bir anlaşmanın tekrar yürürlüğe konulması çerçevesinde yapacağı belirtiliyor. Türkiye ve İsrail arasında 1996’da yapılan sözkonusu anlaşma, İsrail hava kuvvetlerinin Türk hava sahası içerisinde eğitim alabilmesine ve Akıncı Hava Üssü’nü kullanabilmesine izin veriyordu. Karşılığında Türk pilotları da İsrail’in Negev çölündeki tesislerinde eğitim almışlardı.

‘İran’a baskıyı artırır’
Gazeteye konuşan bir İsrailli savunma yetkilisi, Türkiye ve İsrail’in İran’ın nükleer programı ve Suriye’deki iç savaş konusunda ortak endişeleri paylaştığını belirterek, bir uzlaşma sağlanabileceğini söyledi. Gazete, Akıncı Üssü’nde konuşlanmasının “İsrail’e bölgedeki stratejik varlığını ve İran’a baskıyı artırma fırsatı vereceği” yorumunda bulundu.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, konuya ilişkin soruya verdiği cevapta, “Bu haberlerin gerçekle hiçbir alakası yoktur” ifadesini kullandı.

 
<< Önceki Haber İsrail Türkiye'den bakın ne isteyecek! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER