Kuzey Kore - Güney Kore görüşmesi iptal oldu

Kuzey Kore ve Güney Kore yetkililerinin katılımıyla yarın yapılması planlanan "İlgili Makamlar Görüşmesi"nin iptal olduğu bildirildi.

Kuzey Kore - Güney Kore görüşmesi iptal oldu

Kuzey Kore ile Güney Kore’nin yarın yapacağı üst düzey görüşmeye saatler kala, görüşmenin iptal edildiği ifade edildi. Alınan bilgiye göre, iptal kararının Kuzey Kore ile Güney Kore’nin görüşmenin makam seviyesi üzerinde anlaşamaması üzerine alındığı aktarıldı.

Güney Kore tarafı görüşmenin bakanlar seviyesinde olmasını isterken, Kuzey Kore tarafı ise bu derecede üst düzey bir görüşmenin gereksiz olduğunu düşünüyordu. Seul yönetimi Kuzey Kore’den gelen heyete Birleşme Cephesi Başkanı(Birleştirme Bakanı) Kim Yang-geon’un başkanlık yapmasını isterken, Kuzey Kore tarafının daha düşük bir seviyede bir temsilcinin gelmesinden yana olduğunu ifade etti.

Güney Kore Birleştirme Bakanlığı sözcüsü Kim Hyung-seok’un yaptığı resmi açıklamada, Pyongyang yönetiminin Güney Kore’nin görüşme seviyesini yüksek tutma isteğine karşılık, Vatanı Birleştirme Konseyi Genel Sekreteri (Bakan Yardımcısı) Kang Ji-yong’u gelecek heyetin başkanı olarak atadığını ifade etti.

Kuzey Kore’nin bu teklifi karşısında Güney Kore heyetine, Birleştirme Bakan Yardımcısı Kim Nam-shik’in başkanlık yapacağını ilettiklerini ifade eden sözcü, buna karşılık olarak Kuzey Kore’nin Güney Kore heyetine bakanın başkanlık yapmasını istediklerini aktardı. Karşılıklı makam uyuşması çıktığından dolayı yarınki “İlgili Makamlar Görüşmesi”nin iptal edildiği bildirildi.

Alınan bilgiye göre, sınırdaki Panmoonjeom Köyü’ndeki iletişim bürosunda karşılıklı görüşmelerin halen devam ettiği ifade edildi. Yapılması planlanan Kuzey Kore-Güney Kore İlgili Makamlar Görüşmesi’nin tamamen iptal olduğu ve ya başka bir tarihe ertelendiği ise merak konusu.

Güney Kore’de bazı uzmanlar, söz konusu görüşmenin başka bir tarihe erteleneceğini düşünürken, Kuzey Kore’nin bu tavırlarla sürece yön vermediği imajını oluşturmaya çalıştığı düşünüyor. Bazı Kuzey Kore uzmanları ise bu anlaşmazlığın bir avantajın kaçırılmasına neden olmasından endişe ettiklerini ifade etti.

CİHAN
<< Önceki Haber Kuzey Kore - Güney Kore görüşmesi iptal oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER