BBC'nin Globescan anket şirketiyle yaptığı araştırma,
Endonezya'nın en çok ''
girişimci dostu kültüre'' sahip
ülke olduğunu ortaya çıkardı. Endonezya'yı ABD,
Kanada,
Hindistan ve
Avustralya takip etti.
BBC'nin Globescan anket şirketi
işbirliği içinde yerel anket şirketlerini katarak yaptığı araştırmada, 24 ülkede 24 bin 537 kişiyle görüşüldü. Görüşülen kişilere, ''ülkede yaratıcılığa/innovasyona (yeniliğe) değer verilip verilmediği'', ''ülkede kendi işini kurmanın ne kadar zor olduğu'', ''kendi işini kuranlara verilen değer'' ve ''kişilerin fikirlerini ne derece
uygulamaya koyabildiği'' soruları yöneltildi.
Ankete göre, Endonezya, ABD, Kanada, Hindistan ve Avustralya, 24 ülke içinde yeni bir işe başlamak için en iyi ülkeler arasında yer alırken,
Kolombiya,
Mısır,
Türkiye,
İtalya ve
Rusya, yenilik ve girişimciliğe en az ''dost'' ülkeler oldu.
Amerikalılar ve Çinliler, ülkelerinde yaratıcılığa ve yeniliğe eşit derecede önem verildiğini belirtirken, bu konuda Endonezya'nın hemen gerisinde yer aldı.
Yöneltilen dört soru dikkate alındığında, 24 ülke içinde Endonezya en çok ''
girişimci dostu'' ülke oldu, Endonezya'yı ABD izledi. 24 ülkeden 23'ünde çoğunluk, ülkede yeni bir işe başlamanın zor olduğunu düşünüyor. Bu konuda en karamsarlar, yüzde 84 ile
Brezilyalılar oldu. Almanların yüzde 48'i yeni bir işe başlamanın zor olduğunu düşünürken, bu oranla en iyimser ülke oldu. Avustralyalılar (yüzde 51) ve Kanadalılar (yüzde 55), görece olarak iyimser cevaplar verdiler.
Anketin yapıldığı ülkeler arasında yeniliğin ve yaratıcılığın en değerli olduğu düşünülen ülke yüzde 85 ile Endonezya oldu. Endonezya'yı ABD ve Çin izledi. Her iki ülkede de ankete katılanların yüzde 75'i ülkesinde yeniliğin ve yaratıcılığın önemli olduğunu belirtti. Bu oran, Brezilya'da yüzde 54 ve Hindistan'da yüzde 67 oldu. Buna karşılık Türklerin sadece yüzde 24'ü ve Ruslarla, Mısırlıların ise yüzde 26'sı ''ülkesinde yeniliğin ve yaratıcılığın değerli olduğunu'' düşünüyor.
Bölgeler bazında bakıldığında ise
Kuzey Amerika en çok girişimci dostu
bölge oldu. Amerikalıların (yüzde 59) ve Kanadalıların (yüzde 55) çoğunluğu ülkelerinde yeni bir işe başlamanın zor olduğunu ifade etti. Bu görüşün tersini düşünenlerin oranı ise sırasıyla yüzde 36 ve yüzde 41 oldu.
TÜRKLERİN ÇOĞUNLUĞU KENDİ İŞİNİ KURMA FİKRİNDE
Avrupa'da,
Almanya ''girişimcilik
endeksi''nde ''2,60'' ile en yüksek puana sahip olan ülke oldu. Almanya'yı,
Fransa (2,56 puan) ve
İngiltere (2,50 puan) takip etti.
Girişimcilik endeksinde
İspanya ''2,20 puan'' ile ve İtalya ''2,15 puan'' ile değerlendirilirken, Rusya'nın puanı ''2,17'' oldu. Türkiye ise ''2,14'' puanla Avrupa sıralamasında en altta yer aldı.
Ülkesinde yeni bir işe başlamanın zor olduğunu düşünenlerin oranı, Almanya'da yüzde 48, Fransa'da yüzde 60 ve İngiltere yüzde 65.
Ülkesinde girişimci olmanın zor olduğunu düşünen İtalyanların oranı yüzde 78, Rusların yüzde 74 ve İspanyolların ise yüzde 73. Türklerin sadece yüzde 24'ü, Rusların ise yüzde 26'sı ülkesinde girişimciliğin değerli olduğu görüşünde.
Almanlar ve İngilizler, ''ülkesinde yeni bir fikrin uygulamaya konulması'' açısından Avrupalılar arasında en olumlu düşünenler içinde. Bu soruya verilen
yanıt değerlendirildiğinde, Fransızların yüzde 55'i yeni bir fikri uygulamaya koyma yönünde engeller olduğu fikrine sahipler.
İtalyanlar (yüzde 68) ve Türklerin (yüzde 67) üçte ikisi ise ülkesinde iyi bir fikrin uygulamaya konulması açısından daha kötümser.
Girişimci dostu ortama rağmen Almanlar, Fransızlar ve İngilizlerin azınlığı kendi işini kurma fikrinde. Almanların sadece yüzde 29'unun böyle bir düşüncesi var. Avrupa'da sadece Türklerin çoğunluğu (yüzde 51) kendi işini kurma fikri olduğunu söylüyor.
''SERMAYE KURULUŞLARI TÜRK GİRİŞİMCİLERİ YETERİNCE DESTEKLEMİYOR''
GlobeScan Başkanı Doug
Miller, yaptığı açıklamada, gelişmekte olan ekonomilerde girişimcilik kültürü konusundaki büyük farkların, zamanla
ekonomik performansları etkilediğini, örneğin ''olumlu'' bir zihniyete sahip olan Endonezya'nın ileride daha ''kötümser'' Brezilya'yı geçmesinin ilginç olabileceğini söyledi.
Araştırmanın Türkiye kısmını yürüten Yöntem Araştırma'nın kurucusu Bülent Gündoğmuş da anket sonuçlarını değerlendirirken, Türkiye'de girişimcilik kültürünün çok zayıf, insanların iş kurmasının son derece zor olduğunu söyledi.
Türk girişimcilerinin
sermaye kuruluşları tarafından yeterince desteklenmediğini belirten Gündoğmuş, Türklerin yüzde 51'inin kendi işini kurma fikri bulunmasına karşın uygulama zemini olmadığını ifade etti.
ANKET
BBC'nin Globescan anket şirketi işbirliği içinde ülkelerdeki yerel anket şirketlerini katarak yaptığı araştırmada, 24 ülkede 24 bin 537 kişiyle telefonla ya da yüzyüze görüşüldü.
Ankette sorulan ''ülkede yaratıcılığa/innovasyona (yeniliğe) değer verilip verilmediği'', ''ülkede kendi işini kurmanın ne kadar zor olduğu'', ''kendi işini kuranlara verilen değer'' ve ''kişilerin fikirlerini ne derece uygulamaya koyabildiği'' sorularına yanıt olarak 1 puan ile 4 puan arasında bir değerlendirmeyle temel endeks belirlendi.
Anket Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Kolombiya, Ekvator, Mısır, Fransa, Almanya,
Gana, Hindistan, Endonezya, İtalya,
Kenya,
Meksika,
Nijerya,
Pakistan, Peru,
Filipinler, Rusya, İspanya, Türkiye, İngiltere ve ABD'de düzenlendi.
Brezilya, Çin, Kolombiya, Ekvator, Mısır, Endonezya, Meksika, Filipinlerde ve Türkiye'de anket şehirlerde yapıldı.
Türkiye'de, anket 8-20
Aralık 2011 tarihleri arasında 15 yaş üstü bin kişiyle yüzyüze görüşülerek
Adana,
Ankara,
Antalya,
Bursa,
Diyarbakır,
Erzurum,
İstanbul,
İzmir,
Konya,
Samsun ve Zonguldak'da yapıldı.
AA