Ukrayna kriziyle ilgili flaş gelişme

Ukrayna krizini görüşmek üzere Belarus'un başkenti Minsk'te yapılan toplantında karar çıktı.

Ukrayna kriziyle ilgili flaş gelişme

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Ukrayna krizini görüşmek üzere dün gece Belarus'un başkenti Minsk'te başladıkları toplantıdan karar çıktı.

"14 Şubat'tan itibaren ateşkes ilan edildiği açıklandı"
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Minsk'te yapılan zirvede 15 Şubat'tan geçerli olmak üzere Doğu Ukrayna'da ateşkes sağlanması konusunda anlaşıldığını söyledi.

Belarus'un başkenti Minsk'te iki günlük tarihi bir zirve yapan Normandiya Dörtlüsü (Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya) Ukrayna'da 15 Şubat'tan itibaren ateşkes sağlanması, ağır silahların belirlenen sınırların gerisine 14 gün içinde çekilmesi ve 19 gün içinde de tüm esirlerin serbest bırakılması konusunda anlaştı. Anlaşma metnine göre Donbas’a özel statü verilecek. EN UZUN ZİRVE
Rusya Devlet Başkanı Putin’in siyasi kariyerinde katıldığı en uzun zirve olması itibari ile rekor kırılan görüşmeler sonrası henüz bir açıklama yapılmadı. Kapalı kapılar ardından gerçekleşen toplantıda liderler 3-5 dakikalık sürelerle dışarı çıkabildi. Dar çerçevede yapılan toplantılara bazen dışişleri bakanları ve teknik heyetler de alındı.

Yüzlerce basın mensubu zirvede geçen tartışmalar konusunda bilgi almaya çalışırken, çoğunlukla zemin katta koridorda beklemek zorunda kaldı. Diplomatlar tartışılan konularla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Zirve sonrasında ortak bir deklarasyona imza atılması bekleniyor. Ukrayna’da ateşkesin sağlanması, ağır silahların çekilmesi, esirlerin takası, ayrılıkçı bölgelerin statüsü, silahlardan arındırılmış koridor, Rusya sınırının kontrolü ve diğer maddeler detaylı bir şekilde ele alındı.

PUTİN KALEM KIRDI
Hararetli tartışmaların yaşandığı dörtlü zirvede Poroşenko ile Putin arasında çıkan tartışma, Putin’in masadaki kurşun kalemi eliyle kırması gibi anlar nabzın ne derece arttığının bariz göstergesi oldu.

 
Sabaha karşı ümit verici açıklama Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan geldi. Zirvede barış planı görüşmelerinin Ukrayna ve dünya açısından hayırlı yönde geliştiğini kısa açıklamayla dile getiren Lavrov, “Süperin ötesinde olumlu adımlar atılıyor” dedi.
<< Önceki Haber Ukrayna kriziyle ilgili flaş gelişme Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER