Was­hing­to­n’­dan çok sert bir Tür­ki­ye mek­tu­bu da­ha

ABD Kongresi’nden 16 milletvekili, Başkan Barack Obama’ya bir mektup göndererek Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin şeffaf bir şekilde gerçekleşmesi için harekete geçmesi çağrısı yaptı.

Was­hing­to­n’­dan çok sert bir Tür­ki­ye mek­tu­bu da­ha

ABD Kongresi Temsilciler Meclisi üyesi 16 vekilin imzasını taşıyan mektupta Obama’dan Türkiye’deki gelişmelere duyarlı olması istendi. “Hükümetin seçimleri etkileyeceğine dair endişeler var” denildi

Was­hing­to­n’­dan sert bir Tür­ki­ye mek­tu­bu da­ha. 31 Tem­mu­z’­da Tem­sil­ci­ler Mec­li­si Tür­ki­ye Dost­luk Gru­bu eş­ baş­kan­la­rı­nın Baş­ba­kan Er­do­ğa­n’­a gön­der­di­ği mek­tup­tan bir haf­ta son­ra Tür­ki­ye­’yi eleş­ti­ren sert bir mek­tup da­ha or­ta­ya çık­tı.

ORTAK ÇAĞRI

Bugün'ün haberine göre, Ame­ri­kan Kon­gre­si Tem­sil­ci­ler Mec­li­si üye­si 16 mil­let­ve­ki­li or­tak bir mek­tup ya­za­rak Baş­kan Oba­ma­’dan Tür­ki­ye­’deki ge­liş­me­le­re du­yar­lı ol­ma­sı­nı is­te­di.6 Ağus­to­s’­ta im­za­la­na­rak Oba­ma­’ya yol­la­nan mek­tup­ta “Türk hü­kü­me­ti­nin uy­gu­la­dı­ğı po­li­ti­ka­la­rın gi­de­rek Tür­ki­ye­’deki de­mok­ra­tik ku­rum­la­rın sür­dü­rü­le­bi­lir­li­ği­ni teh­dit et­ti­ği­” uya­rı­sı­na yer ve­ril­di.

Mek­tup­ta ay­rı­ca Baş­kan Oba­ma­’dan AB­D’­nin Tür­ki­ye­’deki ‘de­mok­ra­si, hu­ku­kun üs­tün­lü­ğü, in­san hak­la­rı­na des­te­ği­ni açık­ça be­lirt­me­si­nin umut edil­di­ği­’ ifa­de edil­di.

Dip­lo­ma­tik kay­nak­la­rın ‘hay­li ser­t’ bul­du­ğu mek­tup­ta ay­rı­ca pa­zar gü­nü ya­pı­la­cak olan se­çim­ler­le il­gi­li de ‘ser­best, açık bir se­çi­m’ ol­ma­sı için ABD yö­ne­ti­min­den du­yar­lı ol­ma­sı da ta­lep edi­li­yor.Tür­ki­ye­’de son dö­nem­de ra­hat­sız edi­ci olay­la­rın ya­şan­dı­ğı­nın vur­gu­lan­dı­ğı mek­tup­ta Er­do­ğa­n’­ın gi­de­rek oto­ri­ter­leş­ti­ği eleş­ti­ri­si de ya­pı­lı­yor.

“Bu mek­tu­bu Türk hü­kü­me­ti­nin kı­zı­şan re­to­ri­ği ve po­li­ti­ka­la­rı­nın gi­de­rek ül­ke­de­ki de­mok­ra­tik ku­rum­la­rın sür­dü­re­bi­lir­li­ği­ni teh­dit et­ti­ği ko­nu­sun­da­ki de­rin en­di­şe­le­ri­mi­zi açık­la­mak üze­re ya­zı­yo­ruz. AB­D’­nin Tür­ki­ye­’de­ki de­mok­ra­si, hu­ku­kun üs­tün­lü­ğü, in­san hak­la­rı ko­nu­sun­da­ki des­te­ği­ni açık­ça be­lirt­me­si bi­zim umu­du­muz­dur.

MUHALEFET SİNDİRİLDİ

Özel­lik­le ya­kın ge­le­cek­te­ki Türk se­çim­le­ri dü­şü­nül­dü­ğün­de, AB­D’­nin öz­gür, açık se­çim­le­ri net bir şe­kil­de des­tek­le­me­si­ni ta­lep edi­yo­ruz ve Türk hü­kü­me­ti­nin de se­çim­le­rin so­nuç­la­rı­na say­gı duy­ma­sı için teş­vik edil­me­si­ni is­ti­yo­ruz.Bi­lin­di­ği gi­bi Tür­ki­ye ya­kın geç­miş­te bir­çok ra­hat­sız edi­ci de­ği­şim­ler ya­şa­dı. Baş­ba­kan Er­do­ğan gi­de­rek oto­ri­ter­le­şen ve de­mok­ra­tik ol­ma­yan po­li­ti­ka­lar ta­kip et­ti ki bun­la­rın ba­zı­la­rı ide­olo­jik ve si­ya­si mu­ha­le­fe­ti sin­dir­me amaç­lı idi. Ağus­tos se­çim­le­ri Tür­ki­ye­’nin doğ­ru­dan cum­hur­baş­ka­nı se­çe­ce­ği ta­rih­te­ki ilk se­çim­ler ola­cak, ve bu hem Tür­ki­ye hem de Or­ta­do­ğu için çok önem­li.

Baş­ba­kan Er­do­ğa­n’­ın geç­mi­şi gö­ze alın­dı­ğın­da, hü­kü­me­tin se­çim­le­ri hak­sız ye­re et­ki­le­mek ve Türk seç­men­le­rin de­mok­ra­tik ta­lep­le­ri­ni bas­tır­mak için uğ­ra­şa­ca­ğı­na da­ir meş­ru en­di­şe­le­rin var ol­du­ğu­na ina­nı­yo­ruz.

Si­zin yö­ne­ti­mi­niz­den, Türk hü­kü­me­ti­ni se­çim­le­rin öz­gür ve şef­faf ya­pıl­ma­sı için teş­vik ede­cek adım­lar at­ma­nı­zı na­zik­çe ta­lep edi­yo­ruz. Biz ay­rı­ca si­zin yö­ne­ti­mi­niz Türk hü­kü­me­ti­nin hal­kı­nın ta­le­bi­ne say­gı duy­ma­sı ve se­çim­le­rin so­nuç­la­rı na­sıl olur­sa ol­sun, Türk hü­kü­me­ti­nin say­gı duy­ma­sı için ça­ba har­ca­ma­nı­zı is­ti­yo­ruz. Türk hü­kü­me­ti mu­hak­kak su­ret­te de­mok­ra­tik de­ğer­le­re uya­rak, va­tan­daş­la­rı­nın hak­la­rı­na ve öz­gür­lük­le­ri­ne say­gı duy­ma­lı­dır. ”

İŞ­TE O MEK­TUP



<< Önceki Haber Was­hing­to­n’­dan çok sert bir Tür­ki­ye mek­tu­bu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER