Yıllardır gizlediği bu sırrını ilk kez açıkladı

Çin, kara, deniz ve hava kuvvetlerinde bir milyondan fazla askerin görev yaptığını açıklayarak, bu alanda ilk kez sayı verdi.

Yıllardır gizlediği bu sırrını ilk kez açıkladı

Çin, ilk kez asker sayısını açıkladı: Kara, deniz ve hava kuvvetlerinde  bir milyondan fazla asker var
         
Çin, kara, deniz ve hava kuvvetlerinde bir  milyondan fazla askerin görev yaptığını açıklayarak, bu alanda ilk kez sayı  verdi.   Ülkenin savunma politikasıyla ilgili 1998 yılından bu yana 8. kez  yayımlanan raporda, Çin'in, "karşılıklı güven ve yarar, eşitlik, koordinasyon,  kapsamlı güvenlik ve işbirliğine dayalı yeni bir güvenlik konseptini" benimsediği  kaydedildi.

Beyaz kitap da denilen raporda ayrıca Çin'in hegemonya peşinde olmadığı  vurgulanarak, diğer ülkelerin içişlerine karışılmayacağı belirtildi.  Raporda, Çin'in hala birçok karmaşık güvenlik tehdidiyle karşı karşıya  bulunduğunun da altı çizildi.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nda görev yapan askerlerin sayısının ilk kez  verildiği raporda, kara kuvvetlerindeki 850 bin askerin yedi bölgesel askeri  komuta merkezinde, donanmadaki 235 bin askerin Beyhay, Donghay ve Nanhay  filolarında, hava kuvvetlerindeki 398 bin askerin de Şınyang, Pekin, Lancou,  Cinan, Nancing, Guangcou ve Çıngdu'daki yedi bölgesel komuta merkezinde hizmet  verdiği bildirildi.

Raporda, ordunun ağır silahlardan oluşan "İkinci Topçu Kuvveti" hakkında  da bilgi verildi. Bu birliğin, stratejik caydırıcılık açısından "çekirdek kuvvet"  olduğu vurgulandı.  Topçu kuvvetinin nükleer, konvansiyonel ve operasyonel destek  ünitelerinden oluştuğu belirtilerek, kuvvetin "Dong Fıng" balistik füzeleri ve  "Çang Cien" seyir füzelerine sahip olduğu kaydedildi.
         
         -"Hiçbir ülkede mutlak askeri şeffaflık yok"-
         
Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yang Yücün, beyaz kitabın yayımlandığı  sırada yaptığı açıklamada, askeri stratejik amaçlar ve yeteneklere ilişkin  şeffaflığın gösterilmesi konusunda ülkesinin samimi olduğunu ifade etti. Çin'in  23 ülkenin savunma birimleriyle stratejik danışma mekanizması kurduğunu  hatırlatan Yang, birçok ülkeyle ortaklaşa tatbikat düzenlemelerini de buna örnek  gösterdi. Yang, askeri bilgilerin bir ulusun güvenliği açısından önemli olduğunu  vurgulayarak, "dünyada hiçbir ülkede mutlak askeri şeffaflığın olmadığını", her  ülkenin "yasak alanları" bulunduğunu, buna karşın Çin'in "yüksek derecede  şeffaflık" gösterdiğini dile getirdi.
<< Önceki Haber Yıllardır gizlediği bu sırrını ilk kez açıkladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER