Dünyanın en pahalı etini yiyoruz

Türkiye’deki kırmızı et fiyatlarının dünyanın en yükseği olduğunu belirten Global Restoran Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Sarıtaş, ithal ete yüksek vergi konup oluşan fonla yerli hayvancılığın desteklenerek et fiyatlarının düşürülebileceğini söyledi.

Dünyanın en pahalı etini yiyoruz

Türkiye’de kırmızı et üretimi 2015 yılında 1 milyon tonu aştı. Son yıllarda kırmızı et üretimi istikrarlı bir şekilde artsa da, tüketimi karşılamıyor. Türkiye’de kişi başı kırmızı et tüketimi  halen düşük. Türkiye’de bu rakam 12-15 kilogram seviyesinde, bu rakam AB ülkelerinde 60-70 kilogram düzeyinde 

“Hamburger çocuklarına döner yedirmeye geliyoruz” sloganıyla yola çıkan Kasap Döner’in de sahibi olan Global Restoran Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Sarıtaş, kırmızı et sektörünü değerlendirdi. Et fiyatının düşürülmesi için çözüm önerileri sundu. Sarıtaş, Türkiye’nin kırmızı et fiyatlarında “dünya şampiyonu” olduğunu ifade etti. Fiyatların kontrol altına alınması için piyasanın dışa açık hale getirilerek alınacak yüksek vergiyle yerli hayvancılığın sübvanse edilmesi gerektiğini vurguladı.


KIRMIZI ET FİYATLARI NASIL YÜKSELİYOR?

Etin fiyatlarında artışın son dönemlerde yüzde 10’u geçtiğini, yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle bu fiyatların daha da artabileceğini ifade eden Sarıtaş şöyle konuştu: “Karkas etin kilogram fiyatı 25 lirayı geçmiş durumda. Buna kâr payı, vergiler ve nakliye gibi kalemleri de eklediğinizde fiyat 38 lirayı geçiyor. Bunun en önemli sebebi, kırmızı et piyasasının dışa kapalı bir piyasa olmasından kaynaklanıyor.”


‘YERLİ HAYVANCILIĞI FONLAYALIM’

Et fiyatlarının daha makul seviyelere çekilmesinin en uygun yolunun kırmızı et piyasasını dünyaya açarak alınacak vergilerle yerli hayvancılık sektörünün fonlanması olduğunu belirten Sarıtaş, “Eğer ithal karkas ete ve canlı hayvana, mesela yüzde 80 gibi yüksek bir vergi veya fon koyarsanız, ciddi bir kaynağa sahip olursunuz” dedi.

Öte yandan, her yıl gıda fiyatlarındaki spekülasyonlarla gündeme gelen Ramazan ayı, bu yıl da aynı yöndeki tartışmalara sahne oldu. Sadece spekülasyon olarak kalmayan gelişmeler, başta et ve et ürünleri olmak üzere ciddi fiyat artışları ile kendini gösteriyor. Ramazan’a hazırlanan İstanbul’da etin kilogram fiyatı 41, hurmanın fiyatı ise 30-50 TL’yi görmüş durumda.


<< Önceki Haber Dünyanın en pahalı etini yiyoruz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER