Dünyanın halı ticaretindeki yeni gözdesi: Türkmenistan


Dünyanın en kaliteli halılarının üretildiği Türkmenistan'da, halıcılık alanında büyük yatırımlar yapılıyor. En büyük halı ihracatçı ülkelerin arasına dahil olmaya aday olan Türkmenistan'da, Abadan Halı fabrikası hizmete açıldı. Ülkede 19 Şubat'ta kutlanan Bayrak Bayramı kapsamında hizmete açılan bu fabrikada, her sene 800 bin metre kare kapasitede halı ve halı ürünleri üretilecek.
Ülkenin önemli bayramlarının birisi dolayısıyla hizmete açılan fabrikanın açılış törenine, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov da katıldı. Folklor ekibinin gösterilerini izleyen Berdimuhamedov, törende hazır bulunan yabancı misyon şefleri ile kısa bir sohbet ederek, Türkmenistan halının öz yurdu, halıcılığın kalbi sayılan bir ülke olduğunu, bu nedenle Türkmen bayrağında Türkmenistan'daki beş büyük boyu simgeleyen ve bu boylara ait halı motiflerinin bulunduğunu belirtti.
Bütün zamanlarda Türkmen halıları dünyanın en iyi halıları arasında sayıldığını ifade eden Berdimuhamedov, yeni kurulan fabrikada halı ve halı ürünlerinin üretileceğinin ve bunun hem iç pazarı hem de yurtdışına ihraç etme imkanı sağlayacağını söyledi.
Devlet Başkanı Berdimuhamedov ve resmi heyet, daha sonra halı fabrikasını gezerek, yetkililerden bilgi aldı.
Yerli bir fırma tarafından inşa edilen fabrika, 14,5 hektar alana kuruldu. CİHAN
<< Önceki Haber Dünyanın halı ticaretindeki yeni gözdesi: Türkmenistan Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER