Eczaneler de batıya göç ediyor

Güneydoğu'da sokağa çıkma yasağı ve çatışmaların sürdüğü ilçelerde hastalar ilaçlara ulaşamıyor. Cizre'de işlem yapılan reçete sayısı ayda 40 binden 200'e düştü. İki aydır kapalı olan eczaneler batı illerine taşınmaya başladı.

Eczaneler de batıya göç ediyor

Sokağa çıkma yasağı ve çatışmaların sürdüğü ilçe merkezlerinde siviller sağlık hizmeti alamıyor. Hastalar ve yaralılar hastanelere ulaştırılamıyor. Hastalar sokağa çıkma yasakları ve çatışmalar nedeniyle ilaçlara ulaşamıyor. 

İş yapamadıkları için iflas aşamasına gelen eczaneler batı illerine taşınmaya başladı. Yasa gereği taşınma hakkını kaybedenler ise kendilerine bir kez daha hak verilmesini istiyor. 

AYDA 200 REÇETE 


Çatışma öncesinde aylık 37 bin reçetenin SGK sistemine girildiği Silopi’de bu rakam 3 bine düştü. Ayda 40 bin reçeteye işlem yapılan Cizre’de de sisteme girilen reçete sayısı 200’e inmiş durumda. İlçeye ilaç girişi olmazken, eczanelerdeki ilaçların ne durumda olduğu bilinmiyor. Miadı dolan ilaçların bedeli ise eczacıların cebinden çıkacak. 


ECZANELER İKİ AYDIR KAPALI 


Mardin Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Elik, odalarına bağlı olan Cizre, Silopi ve Nusaybin’de çatışmalardan dolayı eczanelerin kapalı olduğunu söyledi. Bazı mahallelerde ise iki aydır meslektaşlarının eczanelerini açamadığını ifade etti. Eczacıların, Silopi’de vatandaşın mağdur olmaması için hastane içerisinde sistem kurup hastaların ilaçlarını karşılamaya çalıştıklarını belirtti. Bu ilçelerde 80 civarında eczanenin kapalı olduğunun altını çizdi. İŞ YERLERİNE GİDEMİYORLAR Elik, çatışmalardan dolayı birçok eczanenin Mersin, İzmir gibi batı illerine taşındığını ifade etti. Ekonomik olarak sorun yaşayan, bu durumu kaldıramayan birçok eczacının da eczanesini taşımayı düşündüğünü söyledi. Elik, “Zaten birçok arkadaşımız eczanesine gidemiyor. Eczanesinin ne durumda olduğunu dahi bilmiyor. Ortalık sakinleşince gidip eczanesinin durumunu görebilecekler” dedi. 


SUR VE SİVAN DA AYNI 


Diyarbakır Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Değer Sur ve Silvan’da mağdur olan eczane sayısının 37 olduğunu ifade etti. Değer, “Sur’da 20, Silvan’da da 17 mağdur eczane var. Bu eczaneler sokağa çıkma yasağından dolayı iki aydır kapalılar. Eczacılarımız mağdur durumdalar” dedi. Değer, evi, eczanesi yıkılan arkadaşları bulunduğunu ifade etti. Sorunlarına bir an önce çözüm bulunmasını istedi. ECZANELER KAPANMA NOKTASINA GELDİ Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Ecz. Nurten Saydan, bölgede çatışmalar sırasında birçok eczanenin büyük hasar gördüğünü söyledi. Hizmet veremeyen eczanelerin maddi olarak büyük kayıp içerisinde olduklarını, kapanma noktasına geldiklerini söyledi. Saydan, roket isabet eden eczanelerin zararlarının AFAD tarafından karşılanması, vergilerinin de ertelenmesi gerektiğini ifade etti. Saydan, Sağlık Bakanlığı’nın eczacılara ilçe dışına nakil hakkı tanımasını istedi. Bu eczanelerin SGK’ya reçeteleri gönderecek kargo sistemi bile bulamadıklarını kaydetti.


GEÇiCi NAKiLE ONAY ÇIKMADI


 Diyarbakır Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Değer, taşınmak için Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlarla görüştüklerini ancak geçici süre ile eczanelerin nakline olumlu cevap alamadıklarını dile getirdi. Her eczacının bir nakil hakkı bulunduğunu söyleyen Değer, “Yeni çıkan yasa ile her eczanenin yer değiştirme hakkı bire indirildi. İlçe değiştiren artık başka bir yere gidemiyor. Biz bu durumun mücbir sebep sayılmasını istiyoruz ama kabul edilmedi” dedi. BOZULAN İLAÇLAR KARŞILANMIYOR Değer, eczanelerdeki ilaçların bozulmayla karşı karşıya bulunduğunu ifade etti. Değer, “İlaçların miadları, bozulma süreleri var. Uygun nem, uygun ısı olmazsa ilaçların bozulma sorunu da ortaya çıkıyor. Bu da eczacılar için ayrı bir külfet oluşturuyor” dedi. 


DOKTORLAR DA BÖLGEYi TERK EDİYOR 


Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Cengiz Günay, bölgede halkın sağlık hizmetlerine ulaşamadıklarını söyledi. Olaylar nedeniyle vatandaşların hastanelere gidemediğini belirten Günay, hastanelere giden hasta sayısının yüzde 60 oranında azaldığını ifade etti. Bölgede zorunlu olarak görev yapan birçok sağlık personelinin başka illere gitmek için uğraş verdiklerini kaydetti. Günay, tayin hakları olmadığı için de izin veya rapor alarak günlerini geçirdiklerinin altını çizdi. İstifa edip de bölgeden ayrılan sağlık personelleri de bulunduğunu dile getirdi. Günay, “Bazı branşlarda hiç doktor yok. Devlet hastanesinde sözleşmeli beş uzman doktor vardı, beşi de bıraktı” dedi. (Özgür Düşünce)
<< Önceki Haber Eczaneler de batıya göç ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER