Edirne'nin yeni katı atık tesisi için ilk kazma vuruldu


Edirne'de 60 yıllık vahşi depolamaya son verecek yeni katı atık düzenli depolama ve bertaraf tesisi için ilk kazma vuruldu.

Şehir merkezinde toplanan tonlarca çöp kentin en güzel mekanlarından biri olan Tunca Nehri'nin üst kısımlarında Avarız köyü yolu üzerindeki alana bırakılıyordu. Alana bırakılan çöpler bölgeye yakın olarak bulunan yerleşim birimlerinden Yıldırım Beyazıt, Yıldırım Hacı Sarraf ve Yeni İmaret mahallelerinde yaşayan halkı olumsuz etkiliyordu.
Edirne Belediyesi, 60 yıllık çöp sorununu çözmek ve üç mahalle halkını kötü kokulardan kurtarmak amacıyla çalışma başlattı.

Yeni katı atık düzenli depolama ve bertaraf tesisi için yapılan hazırlıklar kısa süre içerisinde tamamlandı. İhalesi yapılan tesisin yapımını üstlenen firma, Edirne merkeze bağlı Karayusuf ve Hıdırağa köyleri arasında yer alan arazide çalışmalara başladı.
10 ayda tamamlaması beklenen tesisinin faaliyete geçmesiyle birlikte Edirne'nin 60 yıllık sorunu tarihe karışmış olacak.

Belediye Başkanı Gürkan, seçimlerde en önemli vaatleri arasında katı atık tesisinin yapılacağı alanda incelemelerde bulundu. Burada gazetecilere açıklama yapan Gürkan, tesisin doğayı kirletmeyen, ekolojik bir tesis olacağını söyledi. Gürkan, "Burası ekolojik bir çöplük olacak; doğayı kirletmeyen, yer altı sularını kirletmeyen, çevreyi kirletmeyen, tesisin yakınında bulunan Karayusuf ve Hıdırağa köylerini rahatsız etmeyecek, koku yapmayacak, onların arazilerini, havasını kirletmeyecek bir çöplük olacak. 3 yıl sonra ekleyeceğimiz elektrik üretimiyle bu proje Türkiye'de bir ilk olacak." dedi.

Türkiye'nin en deneyimli firmalarından biriyle sözleşme yaptıklarını hatırlatan Gürkan, "10 ay sonra Edirne Katı Atık Birliği, Katı Atık Düzenleme ve Bertaraf Tesisleri bitmiş olacak. İnşallah 10 ay sonra açılışını yapacağız. Bir temel atma töreni de arzu ediyorum. Çünkü Edirne için önemli bir kazanım, Edirne'nin dönüm noktası. 60 yıldır kimsenin çözemediği sorunu, çözmek bize kısmet oldu." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Edirne'nin yeni katı atık tesisi için ilk kazma vuruldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER