'Eğitim-öğretim yılı giderek ağırlaşan sorunlar eşliğinde açılıyor'


Eğitim–Sen'in verilerine göre, Türkiye'de okul çağındaki her yüz öğrenciden 90'ı okula gitme şansına sahipken, çocuk ve gençlerin yüzde 10'u örgün eğitimin dışına itilmekte; tarlalarda, fabrikalarda ve sokaklarda çalışmaya zorlanıyor. İlkokul birinci sınıfa başlayan çocuklar içinde en az 1 yıl okul öncesi eğitim alanların oranı iki yıl önce yüzde 59 iken, bugün bu oran yüzde 56'ya geriledi. OECD ülkelerinde derslik başına düşen öğrenci sayısı 21 iken, Türkiye'de ilkokulda derslik başına düşen öğrenci sayısı 27, ortaokulda 34, liselerde 30. Türkiye'de özellikle yoksul halk kesimlerinin yaşadığı semtlerde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı açıklanan rakamların çok üzerinde.

DEVLET LİSELERİNDE 11. VE 12. SINIFLAR BÜYÜK ÖLÇÜDE BOŞALDI

Eğitim–Sen Adana Şubesi, Seyhan İlçesi Yavuz Selim Ortaokulu önünde düzenlediği toplantıda 'eğitimin genel durumunu' değerlendirdi. Buradaki basın açıklamasında Şube Başkanı Ahmet Karagöz,"Eğitimin sorunları artıyor, okullar kaosa açılıyor." görüşünü ileri sürerek, çarpıcı rakamlar paylaştı. Buna göre, 2015-2016 eğitim yılı itibariyle MEB tarafından alınan kararla liselerde sınıf mevcudu 40'a çıkarıldı. Üstelik sınıfta kalan ve tekrar yapacak öğrenciler bu rakama dahil değil. Devlet liselerinde 11. ve 12. sınıflar büyük ölçüde boşalırken, bu kurumlar öğrenci kaçışını engellemek için fiilen dershanecilik faaliyeti yapar hale getirilmiş. Göç alan büyük şehirler ile Doğu ve Güneydoğu'daki illerin çoğunda derslik başına düşen öğrenci sayısı ortalamanın çok üstünde. Güneydoğu'da derslik başına ortalama 42 öğrenci düşerken, bazı bölgelerde bu rakamlar 50'li 60'lı rakamlara ulaşıyor. Sayıları 2 milyona ulaşan Suriyeli sığınmacıların çocukları okula gidememekte, sadece 65 bini kamplarda ve 7 bin 500'ü örgün öğretim içinde eğitim görebiliyor. 2003-2015 yılları arsında KPSS'ye giren her yüz öğretmenden ortalama 16'sının ataması yapıldı. Her yüz öğretmenden 84'ü ya tekrar sınava girmek ya da başka bir alanda çalışmak zorunda bırakıldı.

'BİRİNCİ SINIFLARDA DERSLİK BAŞINA DÜŞEN ÖĞRENCİ SAYISI 50'Yİ AŞTI'

Ahmet Karagöz, her eğitim-öğretim yılının giderek ağırlaşan sorunlar ve çelişkiler eşliğinde açıldığını savundu. Adana'da eğitimle ilgili genel istatistik bilgileri veren Karagöz, bin 642 okul, 13 bin 634 derslik, 473 bin 650 öğrenci, 23 bin 746 öğretmenin varlığına dikkat çekti. Karagöz, şöyle devam etti: "Derslik başına düşen öğrenci sayısı; ilkokul ve ortaokul da 36, ortaöğretim de 40, mesleki ve teknik lisede 37'dir. Yavuz Selim ortaokulunda 32, Adana Ticaret Borsası Anadolu Lisesinde 10 ve daha birçok okulda öğretmen arkadaşlarımız norm fazlası durumundan kaynaklı sürgün edilerek mağdur edilmişlerdir. Yoksul halkın ağırlıklı olarak ikamet ettiği Adana'nın güneyindeki okullarımızda 1. sınıf derslik başına düşen öğrenci mevcutları 50'yi aşmış durumda. 30 metre karelik sınıflarda 50 öğrenciyle eğitim yapılıp yapılmayacağını kamuoyunun vicdanına bırakıyoruz.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütün kademelerinde, yoğun bir siyasi kadrolaşma yaşanmış, eğitim yöneticilerinin belirlenmesinde liyakat değil, siyasi referans (torpil) belirleyicidir. Sendikal-siyasal referanslarla eğitim yöneticilerinin belirlenmesi ve yandaş olmayanların birer birer tasfiye edilmesi vb. gibi pek çok uygulama eğitim sistemini içten içe çürütmüştür." CİHAN
<< Önceki Haber 'Eğitim-öğretim yılı giderek ağırlaşan sorunlar... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER