Eğitim-Sen: İktidara yakın olmayan üniversitelere diz çöktürmek istiyorlar


Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Tarık Kaya, "Tüm üniversitelerde olup bitenin tek nedeni vardır; AKP'nin politikalarını eleştiren ve onaylamayan tüm üniversite bileşenlerine diz çöktürmek." dedi.

Tarık Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, üniversitelerde yaşanan olaylara ilişkin değerlendirmeler yaptı. "Üniversitelerin adı uzun süredir polisle birlikte anılır oldu" diyen Kaya, "Polis kimi zaman asılan bir afişi ya da pankartı indirmek gerekçesiyle ya da AKP eleştiriliyor bahanesiyle, kimi zaman ise kampüs içerisinde oluşabilecek 'gerginlik' nedeniyle adeta üniversite içine yerleştirilmiş durumda. Üstelik sadece resmi kıyafetiyle de değil. Ders içeriklerini ihbar konusu yapan öğrenci kılığında, IŞİD destekçilerine göz yumabilen yönetici aklında, iktidara muhalif olanlara yönelen tehdit sözcüklerinin arkasında karşımıza çıkmakta" diye konuştu.

7 Haziran seçimleri öncesi söylediklerinin bugün gerçekleştiğini anlatan Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı, açıklamasını şöyle sürdürdü: "7 Haziran seçimlerine giden süreçte, 27 Mart 2015 tarihinde bu duruma şu sözlerle dikkat çekmek istemiştik; 'Sistematik biçimde üniversitelere silah, satır ve sopayla saldıranlar, şiddet arzularını kutsal ve toplumsal değerleri öne çıkararak gizlemeye, ırkçı ve ötekileştirici düşüncelerine de meşruiyet zemini yaratmaya çalışıyorlar. AKP ise bu provokasyonları engellemeyerek, söz konusu saldırılara örtülü destek sunuyor.' O gün söylediklerimiz de göstermektedir ki bugün üniversitelerde ne olup bittiğini anlamak isteyenlerin, tüm Türkiye'de aşama aşama inşa edilen 'şiddet' ve 'sindirme' zeminini ve muhalif olarak görülen üniversite bileşenlerinin hükümete tam itaatini sağlama operasyonunu görmeleri gerekmektedir. Aksi halde AKP Ankara Milletvekili Aydın Ünal'ın 'Cizre'ye nasıl girdiysek ODTÜ'ye de öyle gireriz' sözlerinin tüm üniversiteler açısından içerdiği tehdidi algılamak mümkün olmayacağı gibi bu tehdide karşı çiğ espriler ya da naif göndermeler yapmaktan kurtulmak da mümkün olmayacaktır."

Üniversitelerde yaşanan gerginliklerin iktidarın kendi politikalarını onaylamayan öğretim kurumlarını diz çöktürmeye çalıştırma olduğunu ifade eden Tarık Kaya, "Dolayısıyla ne ODTÜ'deki gerginliğin nedeni ibadet hakkının engellenmesidir, ne de Hacettepe Üniversitesi'nde üyelerimizin tehdit edilmesinin gerekçesi üyelerimizin şiddeti besleyecek tavır içinde olmasıdır. İstanbul Üniversitesi'nden Kocaeli Üniversitesi'ne, İnönü Üniversitesi'nden Ege Üniversitesi'ne, Hacettepe Üniversitesi'nden Mardin Artuklu Üniversitesi'ne kadar tüm üniversitelerde olup bitenin tek nedeni vardır. AKP'nin politikalarını eleştiren ve onaylamayan tüm üniversite bileşenlerine diz çöktürmek. Eğitim-Sen olarak, şubelerimizle birlikte üniversitelerdeki gelişmeleri yakından takip ettiğimiz ve üniversiteleri kışlaya çevirmek isteyenlerin karşısında tüm gücümüzle duracağımız iyi bilinmelidir. Polisiyle, medyasıyla, üniversite yönetimleriyle üyelerimizi ve öğrencileri sindirebileceğini sananlar bu gerçeği akıllarından çıkarmamalıdır. Bir kez daha tüm öğrencileri ve toplumun tüm kesimlerini 'özgür ve güvenli' bir üniversite ortamı için talepkar olmaya davet ediyoruz. Bu süreci engellemek için tüm emek ve demokrasi güçlerini harekete geçmeye çağırıyoruz." diyerek açıklamasını tamamladı.
CİHAN
<< Önceki Haber Eğitim-Sen: İktidara yakın olmayan üniversitelere diz... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER