'Dershane kapatma boşa düşer ve uygulanamaz'

Hukukçular dershanelerin kapatılmasının farklı yönlerden anayasaya ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu savunuyor.

'Uluslararası hukuk eğitim hakkı engellenemez' diyor!

  • Dershane taslağı hukukçulara göre: Hukuka aykırı..
  • Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Kasap: "İç hukukta engeller kalksa bile uluslararası hukuk devreye girer."
  • Uluslararası hukukun iç hukuktan üstün olduğu hatırlatıldı.
  • Dershane kapatmanın uluslararası sözleşmeler karşısında boşa düşeceği ve uygulanamayacağı vurgulandı.

İşte hukukçuların ağzından uluslararası sözleşmelere göre dershanelerin kapatılamayacağına dair açıklamalar.

Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Mehmet Kasap: "Anayasanın 48. maddesine göre özel teşebbüs hürriyeti anayasa'da garanti altına alınmış bir hak."

Dershanelerin kapatılması için kollar sıvandı. Peki atılacak olan bu adım ne kadar hukuki ? Sadece teşebbüs hürriyeti değil eğitim alma hakkı da güvence altında.

Mehmet Kasap: "Bu hukuk devletinde kabul edilemez bir düzenleme. Kişiler başka türlü bir eğitim görmek istiyorsa bunun önüne geçemez."

Hukukçulara göre yapılan iç hukuka aykırı... Ancak yapılacak düzenlemelerle iç hukukta dershanelerin kapatılmasının önündeki engeller kaldırılsa bile bu defa uluslararası hukuka aykırı düzenleme yapılmış olacak. Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Avukat Mehmet Kasap, uluslararası hukukun iç hukuktan üstün olduğunu hatırlatıyor:

"Anayasanın 90'ıncı maddesinde uluslararası anlaşmaların yasa hükmünde olduğu ifade ediliyor. Buna ek olarak 2004 yılında bir düzenleme yapıldı. Bu düzenlemede şu denildi: "Temel hak ve özgürlüklere ilişkin olmak kaydıyla iç hukukumuzda kabul edilmiş olan milletler arası sözleşmeler yasayla çeliştiği takdirde siz burada anayasayı uygulamayacaksınız. Milletler arası sözleşmeyi uygulayacaksınız." 

Uluslararası hukuka bakıldığında kişinin eğitimi temel hak ve özgürlükleri arasında.. Eğitimin ne şekilde alınacağı ise anne ve babanın inisiyatifine bırakılmış.

Dernek Başkanı Kasap: "BM insan hakları evrensel beyannnamesi var. 26. madde aynen şunu söylüyor: Çocuklara verilecek eğitim türünü seçmek öncelikle ana ve babanın hakkıdır." 

Hukukçular iç hukuka getirilecek düzenlemeyle dershaneler yasaklansa bile bu kez uluslararası sözleşmelerin devreye gireceğini belirtiyor. Uluslararası sözleşmelerin koruma altına aldığı eğitimde özgürlük hakkı ise dershanelerin kapatılmasıyla çelişiyor. Dershane kapatmanın uluslararası sözleşmeler karşısında boşa düşeceği ve uygulanamayacağı vurgulanıyor.

<< Önceki Haber 'Dershane kapatma boşa düşer ve uygulanamaz' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER