Dershaneye gidenlerin yüzde 85’i dar gelirli

Eğitime darbe vuracak yasa taslağıyla dershanelerin eğitim sistemindeki yeri daha net ortaya çıkmaya başladı.

Dershaneye gidenlerin yüzde 85’i dar gelirli

TÖDER ve ÖZDEBİR gibi kurumların yaptığı araştırmalara göre, çocuklarını dershaneye gönderen ailelerin yüzde 85'i dar gelirli. Dershaneler dar gelirli vatandaşların çocuklarına sınavlarda fırsat eşitliği sunuyor. Lise ile üniversiteye hazırlık kapsamında toplam 2 milyon 107 bin öğrenci dershaneye, 720 bin öğrenci de etüt merkezlerine ve okuma salonlarına gidiyor. Etüt merkezlerindeki öğrencilerin yarısı eğitimden ücretsiz olarak yararlanıyor. 

Milli Eğitim Bakanlığının düzenlediği eğitime darbe niteliğindeki taslağa göre dönüştürülmesi istenen 3 bin 858 dershanenin sadece 283 tanesinin standartlara uygun olduğu tespit edildi. Üniversite sınavına hazırlanan 739 bin 148 öğrenciden 550 bini bir dershaneye gidiyor. Bu sayılar göz önüne alındığında Türkiye'de üniversite sınavına girecek her 4 öğrenciden 3'ü dershaneye giderek sınava hazırlanıyor. 1 milyon 212 bin 8. sınıf öğrencisinin ise 528 bin 968'i de dershanelerden faydalanıyor. Daha önce bir liseden mezun olmuş ancak yerleşemeyip bir daha sınava hazırlananların sayısı ise 600 bin 206. Bu adaylardan 325 bini bir üniversiteye yerleşebilmek için dershanede eğitim alıyor. 

Türkiye'de 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda toplam 5 milyon 35 bin öğrenci var. Bu öğrencilerin 720 bini ülke genelinde faaliyet gösteren bin 720 etüt merkezi ve okuma salonlarına gidiyor. Etüt merkezleri ve okuma salonlarına giden öğrencilerin yarısına ücretsiz eğitim desteği veriliyor.

TASLAK HAYATA GEÇERSE DERSHANELERİN YÜZDE 93'Ü KAPANACAK 

Milli Eğitim Bakanlığı bürokratlarının hazırladığı kanun taslağında özel okula dönüştürülmesi istenen 3 bin 858 dershaneden sadece 283'ü şartlara uygun. Yani özel okula dönüşme şartları uygun olup da başvuran dershaneler mevcut dershanelerin yüzde 7'sine tekabül ediyor. Bakanlığın hazırladığı kanun taslağı yasalaşırsa dershanelerin yüzde 93'ü kapanacak. Dershanelerle ilgili iki farklı çalışma da velilerin ekonomik durumunu gözler önün seriyor. Aysit Tansel ve Fatma Bircan'ın 2005'te yaptığı çalış-maya göre 2002'de çocuğunu dershaneye gönderen ailelerin yüzde 85'i'nin geliri aylık 750 liradan daha az. TOBB'un yaptığı başka bir araştırmaya göre de, 2011'de ortalama dershane ücreti bin 500 lira. Şu anda özel okulların fiyatları 15 bin liradan başlıyor. Dershane fiyatının 5 katı olan özel okul fiyatlarını dar gelirli ailelerin nasıl karşılayacağı ise merak konusu. Bakanlık ise özel okula giden öğrencilere bin 500 lira yardımda bulunacağını açıkladı. 

CİHAN
<< Önceki Haber Dershaneye gidenlerin yüzde 85’i dar gelirli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER