Ekonomi dünyası, mültecilerin elinden tutuyor


Almanya'da ültecilerin bir an önce iş piyasası kazandırmak isteyen Hessen Eyaleti, ülkenin önde gelen şirketleriyle bir araya gelerek INCHARGE adlı yeni bir girişime imza attı. Program çerçevesinde Opel, Continental ve Sixt gibi büyük şirketler, Hessen'e gelen mültecilere dili geliştirme, öz geçmiş yazma ve iş görüşmelerine hazırlama gibi konularda destek sağlayacak.

Almanya'nın önde gelen şirket ve kurumları başlattıkları geniş bir girişimle Hessen eyaletine gelen mültecileri iş piyasasına hazırlamak istiyor. Bununla ilgili Hessen Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Tarık El-Vezir (Yeşiller), Hessen Sosyal İşler Bakanı Stefan Grüttner, INCHARGE İnisiyatifi Başkanı Dr. Karl-Thomas Neumann ve Hessen İş Ajansı Müdürü Dr. Frank Martin Wiesbaden'de bir önceki gün INCHARGE programını tanıttı. Program çerçevesinde Opel, Deutsche Bank, Continental, Kienbaum, Sixt ve K+S gibi büyük şirketlerin çalışanları, mültecilerin dilini geliştirmesi, özgeçmiş yazması, belediye makamlarına gidilmesi ve iş başvurusuna hazırlamalarında yardımcı olmak için hazır bulunacak.

'INCHARGE, İŞ ENGELLERİNİ AŞMADA YARDIMCI OLACAK'

INCHARGE İnisiyatifi ve Opel Grup Başkanı Dr. Neumann açılışta, "Biz açık bir dayanışma mesajı göndermek ve entegrasyona katkı sağlamak istiyoruz. INCHARGE işsiz gençler ve mültecilere iş engellerini aşmada yardımcı olacaktır." dedi.

Eyalet hükümetinin programı desteklediğini belirten Hessen Ekonomi Bakanı El-Vezir ise aktif bir şekilde başka firmaların da projeye katılması için teşvik edeceklerini ifade etti. "INCHARGE, entegrasyonun başarılı olabileceğine dair bir örnektir." diyen El-Vezir, "Ekonomi dünyası, siyaset ve bireyler mültecilerin mesleki fırsatları için birlikte çalışıyor. Bu şekilde, Almanya'da kendi becerileriyle katkı sağlamak ve mesleki geleceklerini inşa etmek isteyen mültecilerin, fırsatlardan mümkün olduğunca erken haberdar oluyorlar." ifadelerini kullandı. El-Vezir, dil eğitimine ihtiyaç duyan gençlerle meslek eğitimi sözleşmesi yapan şirketlere maddi destek vereceklerini de altını çizdi. Hessen İş Ajansı Başkanı Dr. Martin ise, "Program her zamanki taahhüttün ötesine geçiyor. Burada ekonomi dünyası sadece yardıma hazırlığı ve bağlılığını göstermiyor, aynı zamanda kendi tecrübelerini kullanarak, toplum ve iş dünyasına kendilerinin yol bulması gereken mültecilere destek oluyorlar." dedi.

80 ŞİRKET ÇALIŞANI İLE MÜLTECİ ARASINDA, İKİLİ ORTAKLIKLAR KURULDU

Oturma iznine sahip mültecileri hedefleyen INCHARGE programına, seçilme süreci İş Ajansı ve İş Merkezi üzerinden gerçekleşecek. Geçtiğimiz haftalarda Frankfurt ve Darmstadt şehirlerinde düzenlenen iki etkinlikte, şirketlerden gelen 80 hoca ile iş arayanlar arasında ikili ortaklıklar oluşturuldu. Yaklaşık 12 hafta sürecek programda, mülteciler hocaların çalışma dünyasını görme imkanını yakalayacak. Online araçları kullanacak olan mülteciler, interaktif bir şekilde günlük Almancayı da hocalarıyla öğrenme fırsatı olacak. Ayrıca günlük hayatta konaklama, eğitim yerleri ve iş arama konularında da destek sağlanacak. Özgeçmiş ve başvuru belgeleri ortak bir şekilde hazırlanarak, potansiyel işveren ve ve eğitim kurumlarıyla temas kurulacak. Hessen genelinde şu anda Suriye, Afganistan, Irak, Pakistan ve Somali gibi ülkelerden gelen 9 bin mülteci işsiz olarak kayıtlarda bulunuyor. Bunların üçte ikisi Rhein-Main bölgesinde yaşıyor. Program, Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) ve Johannes Gutenberg Üniversitesi Mainz tarafından değerlendirecek. Programın önümüzdeki senenin ilkbaharında tüm Almanya genelinde uygulanması bekleniyor. CİHAN
<< Önceki Haber Ekonomi dünyası, mültecilerin elinden tutuyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER