Bu haber iş arayanların canını fena halde sıkacak

2,6 milyon kayıtlı işsizin bulunduğu Türkiye'de, Suriyeli sığınmacıların devlet izniyle çalışması işsizliği artıracak. Patronlar sigorta, maaş ve yemek konusunda en düşük şartları kabul eden işçiyi çalıştıracak.

Bu haber iş arayanların canını fena halde sıkacak

Su­ri­ye­li­le­r’in as­ga­ri üc­ret­le ça­lış­ma­sı­nın önü­nün açıl­ma­sı Tür­ki­ye İş Ku­ru­mu'na ka­yıt­lı 800 bin­den faz­la ni­te­lik­siz iş­si­ze ka­pı­la­rı ka­pat­tı. Bu ki­şi­ler her­han­gi bir mes­le­ği ol­ma­dı­ğı için işe gir­me ko­nu­sun­da Su­ri­ye­li sı­ğın­ma­cı­lar­la ya­rış­mak zo­run­da ka­la­cak. İş ara­yan sı­ğın­ma­cı­la­rın yaş or­ta­la­ma­sı­nın 15-35 ara­sın­da ol­ma­sı ve ucuz iş­gü­cü ne­de­niy­le pat­ron­lar Su­ri­ye­li ça­lış­tı­rı­yor.

GÖÇÜ ARTIRABİLİR

İş­ve­ren­ler, be­den gü­cü ge­rek­ti­ren iş­ler­de Su­ri­ye­li­le­r’in her tür­lü işi ya­pa­bil­di­ği­ni be­lir­tir­ken, "Her­han­gi bir mes­le­ği ol­ma­dı­ğı hal­de Tür­ki­ye'de genç­le­re iş be­ğen­dir­mek zor. Su­ri­ye­li­le­ri kas gü­cüy­le ya­pı­lan iş­ler­de ter­cih edi­yo­ruz" gö­rü­şün­de bir­leş­ti. Ki­lis Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Oda­sı Baş­ka­nı Meh­met Er­dal Ön­deş, sı­ğın­ma­cı­la­ra ve­ri­le­cek ça­lış­ma iz­niy­le il­gi­li çok önem­li bir ris­kin bu­lun­du­ğu­nu be­lirt­ti.

DAHA FAZLA GELİR

Ön­deş, "Su­ri­ye'de­ki olay­lar du­ru­lur, ül­ke­si­ne dö­nen­ler dö­ner, ka­lan­la­ra ça­lış­ma iz­ni­ ve­ri­lir­se so­run yok. Ama Tür­ki­ye'de Su­ri­ye­li­le­r’e sos­yal gü­ven­ce ve iş ve­ril­di­ği­ni du­yan Su­ri­ye­li­le­r’in ka­lan kıs­mı da Tür­ki­ye'ye göç eder. Bi­zim kor­ku­muz gö­çün ar­tır­ma­sı" di­ye ko­nuş­tu. Ön­deş, Ki­lis'te 120 bin Su­ri­ye­li ya­şa­dı­ğı­nı bun­la­rın 5 bi­ni­nin in­şa­at­ta, fıs­tık tar­la­la­rın­da ça­lış­tı­ğı­nı söy­le­di. Aksiyon İş Konfederasyonu Başkanı Vedat Öztürk ise “Patronlar 1 Türk yerine sigortasız 5 Suriyeli çalıştırabilir. İşsizlik yüzde 30’lara çıkar” uyarısında bulundu.

'UCUZ İŞ GÜCÜ KİTLESİ OLUŞACAK'

Bazı sen­di­ka­cı­lar ise Tür­ki­ye'de ça­lı­şa­cak Su­ri­ye­li iş­çi­le­rin sen­di­ka­lı ol­ma­sı ge­rek­ti­ği gö­rü­şün­de. "Tür­ki­ye'den gi­den 5 mil­yon gur­bet­çi­ye han­gi ça­lış­ma hak­la­rı ve­ri­li­yor­sa Su­ri­ye­li, Ezi­di ve Kürt­le­r’e de bu hak­lar ve­ril­me­li" di­yen DİSK Baş­ka­nı Ka­ni Be­ko, Tür­ki­ye­’de ka­yıt dı­şı bi­çim­de, as­ga­ri üc­re­tin al­tın­da, kö­le­ce ko­şul­lar­da ça­lış­tı­rı­lan yüz bin­ler­ce göç­men bu­lun­du­ğu­nu söy­le­di. Be­ko, ça­lış­ma iz­ni­nin sa­de­ce Su­ri­ye­li­le­r’e yö­ne­lik de­ğil tüm göç­men iş­çi­le­re yö­ne­lik ol­ma­sı ge­rek­ti­ği çağ­rı­sı yap­tı.

İŞSİZLİĞİ PATLATTILAR

CHP İs­tan­bul Mil­let­ve­ki­li Umut Oran, Suriyelilerin ucuz işgücü olarak kullanıldığı şehirlerde işsizlikte patlama yaşandığını söyledi.

TÜ­İK ve­ri­le­ri­ne gö­re 2012’den 2013’e iş­siz­lik ora­nı sı­ra­sıy­la Di­yar­ba­kı­r’­da yüzde 18.7’ye, Şan­lı­ur­fa­’da 16.3’e, Os­ma­ni­ye­’de 14’e ve Mer­si­n’­de 12.4’e yük­sel­di. Ka­çak ve ucuz iş­gü­cü or­du­su­nun, sa­de­ce bu il­ler­de de­ğil Tür­ki­ye ge­ne­lin­de de iş­siz­lik ora­nı­nın yük­sel­me­si­ne yol aç­tı­ğı­nı ifa­de eden Oran şöy­le ko­nuş­tu: “Bu gelişmenin etkilerini TÜ­İK 2014 ve­ri­le­ri­ni açık­la­dı­ğın­da da­ha net gö­re­ce­ğiz. Bu kit­le, “u­cuz iş gü­cü­” ola­rak, iş-aş bek­len­ti­sin­de­ki mil­yon­lar­ca yurt­ta­şı­mı­za ra­kip ol­du­lar, iş­siz­lik­te pat­la­ma ya­şa­nı­yor.”

Bugün
<< Önceki Haber Bu haber iş arayanların canını fena halde sıkacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER