Doğalgaz karşılığında Türkiye'den bunu istedi

İran, enerji satışına karşılık Türk tersanelerinden imal edilmiş sahil güvenlik botu ile hafif gemi almak istiyor.

Doğalgaz karşılığında Türkiye'den bunu istedi

İran’dan alınan petrol ve doğalgazda altının bir ödeme aracı olarak kullanılması da ABD'den veto yedi. Washington yönetiminin yeni yaptırım paketiyle İran'a altın gönderilmesi de engellenince Ankara yeni arayışlara girdi. Karara göre İran sattığı enerji karşılığında Türkiye’den mal ve hizmet almak zorunda. Bu da dev bir değiş-tokuş ekonomisi oluşacağı anlamına geliyor. Söz konusu gelişme pek çok sektörü heyecanlandırırken, gemi inşa sanayicileri süreci fırsata dönüştürmek isteyenlerin başında geliyor. 

Vatan'da yer alan habere göre adının açıklanmasını istemeyen bir tershane yöneticisi, “İranlılar Türk tersanelerinden gemi satın almak istiyorlar. Sahil güvenlik botları, arama-kurtarma gemileri, nehir gemileri ve küçük tonajlı yük gemilerine ilgileri büyük. Bu konudaki talepler Ankara’ya iletilmiş. Şimdi Ankara’dan gelecek cevabı bekliyoruz” dedi. Sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere göre İranlıların siparişlerinin büyüklüğü 2.5 ila 3 milyar dolar arasında değişiyor.

"Şartlar oluşursa biz hazırız"

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Kıran da gelişmeleri doğruladı. Kıran, uluslararası yaptırımların Türk şirketlerine yeni imkanlar sağlayacağına işaret ederek, “Devlet büyüklerimiz uygun görürse biz bu işe gireriz. Eğer şartlar oluşur ve izin çıkarsa uzun zamandır durgunluk içindeki sektör ciddi bir dinamizm kazanmış olur” yorumunu yaptı.

Tahran’la yapılacak barter anlaşması sektöre ciddi anlamda nefes aldıracak. Türk tersaneleri karakol botu ve arama-kurtarma gemisi alanında uluslararası üne sahip. Türkiye’de imal edilen çeşitli tiplerdeki botlar; Romanya, BAE, Malezya, Gürcistan, Mısır ve Pakistan’a ihraç ediliyor. 
<< Önceki Haber Doğalgaz karşılığında Türkiye'den bunu istedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER