Doları düşüren, borsayı fırlatan paranın kaynağı bulundu

Doları 2.06 TL’ye düşüren döviz girişinin Rusya’dan kaçan para olduğu anlaşıldı

Doları düşüren, borsayı fırlatan paranın kaynağı bulundu

  • Rusya'daki savaş endişesinden kaçan 5 milyar $ Türkiye’ye geldi 
  • Para, Dolardaki düşüş ve borsadaki yükselişin kaynağı olarak gösteriliyor

Son iki haftada doları 2.12’den 2.06’ya, bono faizini 9.5’ten yüzde 8’lere indiren, borsayı da 72 binden 75 binin üzerine çıkartarak piyasalarda bayram havası yaşatan paranın, Batı yaptırımları korkusuyla Rusya’dan kaçıp Türkiye’ye gelen 5 milyar dolarlık sıcak para girişi olduğu anlaşıldı. Taraf Gazetesi'nin haberine göre Bankacılar; nisan başından bu yana Rusya’dan çıkan paranın adreslerinden birinin Türkiye olduğunu belirtirken, özellikle Ukrayna’daki gerilimin zirveye ulaştığı Mayıs ayının ilk iki haftasında gelen paranın miktar olarak rekor boyutlara ulaştığını dile getiriyor. 

Para girişinin Rusya’dan çıkan Batı kökenli hedge fonlar aracılığıyla gerçekleştiğini ifade eden bir bankacı, “Son 9-10 günde çok yoğun bir yabancı ilgisi var. Dövizi bozduruyorlar, çoğunluğu gecelik piyasada bekliyor. Bono ve borsaya yatırım tutarları çok büyük boyutlarda değil ama piyasada döviz bolluğu yarattıkları için hisse ve tahvil fiyatlarındaki primlerde etkili oluyorlar” dedi.

Piyasalardaki veriler incelendiğinde de bankacının anlattıklarını doğrular nitelikte sonuçlar ortaya çıkıyor. Türk Lirası, son 2.5 ayda yüzde 6’lık kazançla dolara karşı en fazla değerlenen ‘gelişen ülke para birimi’ olurken, bu primin yüzde 4.5’lik bölümü son iki haftada yaşandı. 

TÜRKİYE TEK DEĞİL

Rusya’dan çıkan paradan olumlu etkilense de Türkiye yalnız değil. Konuyla ilgili konuşan bir fon yöneticisi şunları söyledi: “Türkiye’nin çok olumlu etkilendiği kuşkusuz. Ancak tek pozitif etkilenen ülke değil. Rusya’daki durum çok ciddi ve çıkan para muazzam tutarlarda olduğu için Türkiye’yle aynı statüde bulunan pek çok gelişen ülkede primler var. Hatta paranın önemli bir bölümünün de ABD ve diğer gelişmiş piyasalara gittiğini de düşünüyoruz. Ukrayna’da yaşanan sarsıntılar ve Rusya’dan kaçan para bir anlamda; Fed’in parasal genişlemeyi tersine çevirmesinin gelişen piyasalarda yarattığı olumsuz etkinin hafiflemesine neden oldu.” 

RUSYA'DAN 221 MİLYAR DOLAR ÇIKTI

Ukrayna kriziyle birlikte Rusya piyasalarından kaçan para tutarı üzerine, bugüne kadar yapılan en iddialı açıklama Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’den geldi. Draghi ECB’nin para politikalarını belirlediği toplantısının ardından Ukrayna krizi nedeniyle Rusya’dan çıkan paranın 160 milyar euroyu bulduğunu dile getirdi. Draghi’nin bahsettiği tutarın dolar karşılığı, 221 milyar dolarla bugüne kadar Rusya’ydan çıkan para tutarıyla ilgili en yüksek rakamı ifade ediyor. 

<< Önceki Haber Doları düşüren, borsayı fırlatan paranın kaynağı bulundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER