Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi! 3 yıl içinde...

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in, Londra'da Türkiye ile ilgili yaptığı toplantıdan detaylar gelmeye başladı.

Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi! 3 yıl içinde...

Türkiye'nin notunu en son artıran kuruluş olma özelliğini taşıyan Fitch'ten, yeni bir not artırımı ile ilgili olumsuz açıklamalar geldi. Fitch, Türkiye'nin 1 yıl içerisinde not artırım ihtimalinin yüzde 20, indirimi ihtimalinin ise yüzde 10 olduğuna dikkat çekti. Fitch'e göre Türkiye'nin 3 yıl içerisinde not artırım ihtimali ise yüzde 40.

EN BÜYÜK SİYASİ RİSKİMİZ NE?
Cari açığa vurgu yapan Fitch, yüzde 6'da olan yapısal cari açığın not artırımını sınırladığına dikkat çekti. Kuruluş, ödemeler dengesindeki bir krizin de not indirimi için tetikleyiciği olacağına dikkat çekti. Fitch'ye göre Türkiye'nin önündeki en büyük siyesi risk, Suriye krizinin içine çekilmesi.

CARİ AÇIKTA İYİLEŞME BEKLENMİYOR
Toplantıdann gelen detayların başında tasarruf ve cari açık konuları başı çekti. Türkiye'nin en büyük zayıflığının tasarruf oranlarındaki düşüklük olduğuna dikkat çeken Fitch, yüksek cari açığa da dikkat çekti. 

TÜRKİYE NE KADAR BÜYÜR?
Cari açığın finansmanının volatil sermaye akımları ile sağlandığı belirtilen notlarda, Türkiye için yılsonu cari açık tahmininin yüzde 6,5, 2014 için ise yüzde 7 olduğu belirtildi. Cari açıkta önemli bir iyileşme beklenmediğine dikkat çekilen notlarda Fitch, ekonomideki dayanıklılığın ise ihracattaki büyümeden kaynaklandığını ileri sürdü. Derecelendirme kuruluşuna göre Türkiye, 2013'te yüzde 3,8, 2014'te ise yüzde 4,5 büyüme kaydedecek.

<< Önceki Haber Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi! 3 yıl içinde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER