İstanbul'a üç katlı tüp geçit projesi açıklandı

İstanbul'a üç katlı tüp geçit projesinin tanıtım töreni yapıldı.

İstanbul'a üç katlı tüp geçit projesi açıklandı

İstanbul'a üç katlı tüp geçit projesi yapılacak. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, projenin görüntü kirliliği oluşturmayacağını ve kentin silüetini bozmayacağını söyledi. İstanbul'a üç katlı tüp geçit projesinin tanıtım töreni İstanbul Kongre Merkezi'nde yapıldı. Törene; Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Başkanı Lütfi Elvan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve davetliler katıldı.

PROJE, YAP-İŞLET-DEVRET MODELİYLE YAPILACAK
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, projenin görüntü kirliliği oluşturmayacağını ve kentin silüetini bozmayacağını söyledi. Elvan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Proje, görüntü kirliliği oluşturmayacak ve silüeti bozmayacaktır. Mega projemiz yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilecek"

METRO HATLARI VE KARAYOLU AKSLARINI BİRLEŞTİRECEK
Başbakan Ahmet Davutoğlu, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi'yle zaman tasarrufunun en iyi şekilde değerlendirileceğini belirterek, "Hasdal-Ümraniye-Çamlık arası 14 dakikada geçilecek. İncirli-Söğütlüçeşme arası bir hat olarak İncirli'den Söğütlüçeşme'ye 6 bin 500 metrelik bir tünelin de içinde olduğu şekliyle 40 dakikada geçilecek. 3.havalimanı, köprü ve köprülerin birbirine bağlayan akslar, tam bir entegre proje halinde zaman tasarrufunu maksimum düzeye çıkaracak" dedi.
TANITIMINDA TÜNEL ANLATILDI
2023 Ulaşım Projeksiyonu'nda, E-5 aksında Bakırköy-İncirli'den başlayıp Söğütlüçeşme'ye kadar uzanan Marmaray tüp geçişi benzeri bir "hızlı metro geçiş tüneli" ile TEM otoyolu aksında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerindeki yoğunluğu azaltacak Avrasya Tüneli benzeri 2x2 şeritli bir "karayolu geçiş tüneli" projelerinin hayata geçirilmesi gerektiği ortaya konmuştu. "3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli", bu iki ayrı projeyi tek çözümde birleştirecek.

3 katlı kesimin uzunluğu 6,5 kilometre        
Üç katlı tünel kesiminin çapı 16,8 metre, deniz yüzeyinden derinliği 110 metre, geçtiği bölgede boğaz su derinliği 60-65 metre olacak. Metro ve karayolunun birlikte olduğu üç katlı kesimin uzunluğu ise 6,5 kilometre olacak.

Tünelin, İncirli-Söğütlüçeşme arasında 31 kilometre uzunluğundaki hızlı metro kesiminde 14 istasyon bulunacak. Günde 1,5 milyon, saatte ise tek yönde 75 bin yolcu kapasitesi bulunan hızlı metro kesimi, 9 raylı sistemle entegre olacak. Entegre olduğu raylı sistemleri, günlük 6,5 milyon yolcu kullanacak. İncirli-Söğütlüçeşme yolculuk 40 dakikada gerçekleştirilecek.

Projenin karayolu kesimi ise TEM Otoyolu Hasdal Kavşağı-Ümraniye Çamlık Kavşağı arasını kapsayacak ve toplam uzunluk 16 bin 150 metre olacak. Avrupa yakasında 3 katlı tünel öncesi bölüm 5 bin 600 metre, 3 katlı tünel 6 bin 500 metre, Anadolu yakasında 3 katlı tünel sonrası bölüm ise 4 bin 50 metre uzunlukta olacak. Hasdal-Çamlık Kavşağı arası seyahat 14 dakika gerçekleştirilecek. Otomobil ve minibüsler tarafından kullanılacak karayolu kesiminin günde 120 bin araç kapasitesi bulunuyor. Şerit sayısı da "2x2" şeklinde olacak.
<< Önceki Haber İstanbul'a üç katlı tüp geçit projesi açıklandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER