Merkez Bankası eski başkanı gerçekleri açıkladı

‘’Türkiye’nin zaten benzer ülkelere göre dar olan ihracat menzili son 10 senede daralmaya devam etmiştir"

Merkez Bankası eski başkanı gerçekleri açıkladı

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, son 10 senede Türkiye’nin yüksek ihracat performansının, büyük ve eski firmaların eski ürünleri eski pazarlara satmasından kaynaklandığını söyledi. Yılmaz, ‘’Türkiye’nin zaten benzer ülkelere göre dar olan ihracat menzili son 10 senede daralmaya devam etmiştir, bu olumsuz bir gelişme.’’ dedi.

Durmuş Yılmaz, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) binasında ‘Türkiye’de E-İhracat: Fırsatlar ve Sorunlar’ başlıklı toplantıda konuştu.

İhracatın önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin ekonomik büyümesinin en önemli bileşenlerinden biri olacağını kaydeden Yılmaz, özellikle küresel ekonomik risklerin yüksek olduğu bu dönemde Türkiye’nin cari açığını ihracat ile kapatmanın mevcut kırılganlıklara karşı alınabilecek güçlü bir önlem olduğunu söyledi.

Durmuş Yılmaz, ‘’Bu amaçla ihracat yapmayan önemli sayıda küçük ve orta ölçekli firmayı dış pazarlara yöneltmek ihraç ettiğimiz ürün ve hizmetlerin niteliğini yükseltmek zorundayız. Son 30 senede Türkiye’de, tarım ürünleri ihraç eden bir ülkeden orta teknoloji ürünleri ihraç eden bir ülke haline gelindi. 4 bin kilometre çapında bir bölgede en büyük imalat sanayi ihracatçısı haline geldik. Sıra yüksek teknoloji ürünlerini daha uzak pazarlara satmaya geldi. Fakat bunu başarabilmek için mevcut ihracat yapısındaki zayıflıkları gidermek gerekiyor.’’ dedi.

'İHRACAT MENZİLİ 10 SENEDİR DARALIYOR'

Son 10 senede Türkiye’nin yüksek ihracat performansının temelinde büyük ve eski firmaların eski ürünleri eski pazarlara satmasının yattığını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti: ‘’Türkiye’nin zaten benzer ülkelere göre dar olan ihracat menzili son 10 senede daralmaya devam etmiştir, bu olumsuz bir gelişme. Katma değeri ve teknoloji seviyesi yüksek ürünleri ihracatı düşük seyretmektedir. O nedenle ihracat, bu sorunları çözmek için tutulacak yollardan biridir. E-ihracat bunun için önemlidir. İnternet üzerinden yapılan ticaret geleneksel ticareti dönüştürüyor. Bu değişimin temelinde e-i·hracatın geleneksel ihracata konu olan engelleri kaldırması var. Firmalar artık müşteriler ile doğrudan ulaşabiliyor. İnternet üzerinden ihracat yapan firmalar, boyutlarının küçüklüğüne, müşterilerinin uzaklığına bakmadan dünyanın her yerine ürün ve hizmet satabiliyor. Yeni kurulan, yeni ihracata başlayan firmalar hızla pazar paylarını genişletebiliyorlar.’’

‘SORUNLARI KALDIRMAYA NİYETLİ BİR DEVLET İDARESİ GEREKİR’

Durmuş Yılmaz, şöyle devam etti: ‘’Ancak yasal ve fiziki altyapı ödeme sistemleri, gümrük mevzuatı ve lojistik sistemlerin şirketten tüketiciye değil, şirketten şirkete ihracata yönelik düzenlenmiş olması sorunların yaşanmasını kaçınılmaz kılmaktadır. E-ihracatın sunduğu bu potansiyeli değerlendirebilmek için yabancı dil kabiliyeti yüksek, web sitesi, ödeme sistemleri başka ülkelerdeki tüketici hakları gibi konulara hakim firmalar gerekmektedir. Ayrıca zamana hassas ve esnek bu yeni ticaret yönteminin gelişmesinin önündeki sorunları kaldırmaya niyetli bir devlet iradesi de gerekmektedir. TEPAV olarak hazırladığımız raporda kamunun hem firmaların kapasitelerini artırmak hem de mevcut ticaret ortamındaki sorunları çözmek için atabileceği adımları tartıştık. Geçtiğimiz ay ilkini düzenlediğimiz ‘E-İhracat Çalışma Grubu’ toplantısında e-ihracatçı firmalar, lojistik firmaları ve kamu temsilcilerini bir araya getirerek bu konuya ön ayak olduk. Bu toplantıda konuşulan konular, firmalara düzenlediğimiz anketlerle birlikte raporumuza önemli birer girdi oldu. E-ihracatın sürdürülebilir bir büyüme sergileyebilmesi, konunun kamu tarafından sahiplenilmesi ve kamu ile özel sektör arasındaki diyalog kanallarının devamlı açık tutulmasını gerektirmektedir. TEPAV olarak önümüzdeki dönemde benzer çalışmalarla bu konudaki diyaloğu güçlendirmeyi hedefliyoruz.’’

CHA
<< Önceki Haber Merkez Bankası eski başkanı gerçekleri açıkladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER