Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren haber

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmeleri önceki gün başladı.

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren haber

Geçen yıl Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmelerinde, dört çocuğu olan asgari ücretli için uygulanan vergi muafiyetinin 3 çocuklu asgari ücretli için de geçerli olması kararı alınmıştı.  Daha sonra konu Bakanlar Kurulu’na taşınarak düzenlemenin hayata geçirileceği duyurulmuştu. Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç da 30 Aralık 2013’teki Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamada, asgari ücretlilere müjde vererek, “Bildiğiniz gibi 4 çocuğu olan sıfır vergiye tabiydi. Kendilerinden vergi alınmıyordu. Bunu üç çocukla değiştirmek suretiyle en azından 40-50 liraya yaklaşan ayrıca bir gelire sahip olacaklar.” demişti. Kameralar önünde verilen bu söz unutuldu. Aradan geçen iki yıldan fazla sürede bu adım atılmadı. Gerekçe olarak ise yasal düzenlemenin komisyondan Meclis’e taşınamaması gösterildi. Ancak aynı dönemde çok sayıda torba yasa, Meclis’ten geçirilerek kanunlaştırıldı.

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmeleri önceki gün başladı. Asgari ücret görüşmelerinde en önemli tartışma konularının başında asgari ücretin vergi dışı tutulması geliyor. İşçi ve işveren kesimi, asgari ücretin vergi dışı bırakılarak çalışanların eline geçen rakamın artırılmasını istiyor. Hükümet buna yanaşmazken 3 çocuklu asgari ücretli için verilen vergi muafiyeti sözünün de tutulmadığı ortaya çıktı.  Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Plan Bütçe Komisyonu’ndaki maddenin Genel Kurul’a taşınamadığını, düzenlemenin bu yüzden yürürlüğe giremediğini söyledi. 3 çocuklu asgari ücretli için vergi muafiyeti sözünün bu yıl yerine getirileceğini açıklayan Bakan Çelik, “Maliye yetkilileriyle yaptığımız görüşmede, Meclis’te çıkacak yasalardan birine ilave edilmesi konusunda değerlendirmemiz, şu anda sürüyor. Umarım, bu konuda da neticeyi alırız.” dedi.

Asgari ücretliye verilen vergi muafiyeti sözünün 1 yıldır tutulmamasını değerlendiren Aksiyon-İş Başkanı Vedat Öztürk, “Geçim sıkıntısı yaşayan asgari ücretlinin 50 TL’sine göz dikilmiştir. Yasal düzenleme yapılamadığı gerekçesi inandırıcılıktan uzaktır. Meclis’ten onlarca torba yasa geçirilmiş, yüzlerce düzenleme yasalaşmıştır. Bu yasalardan birinin içerisine tek madde eklenerek asgari ücretlinin beklediği adım atılabilirdi. Hükümetin meseleye samimi olarak yaklaşmasını ve bir an önce gerekli adımın atılmasını bekliyoruz.” diye konuştu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmalarını da değerlendiren Öztürk, madenlerde ödenecek ücretin iki asgari ücret düzeyine çıkarıldığını hatırlattı. Bu adımın, asgari ücretin geçim ücreti olmadığının hükümet tarafından tespiti anlamına geldiğini belirten Öztürk, “Asgari ücret madenlerde olduğu gibi diğer işyerlerinde de iki asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır.” dedi.ZAMAN
<< Önceki Haber Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren haber Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER