Sayıştay: Maliye'de 8 kişinin yaptığı iç denetim yetersiz

Maliye Bakanlığı’nın iç denetiminin 8 denetçi tarafından yapıldığını tespit eden Sayıştay, 2013 yılına ilişkin denetim raporunda, "Kanunun ana unsurlarından birisi olan Maliye Bakanlığı’nda mevcut bulunan 8 iç denetçinin yetersiz olduğu aşikardır." ifadelerine yer verdi.

Sayıştay: Maliye'de 8 kişinin yaptığı iç denetim yetersiz

Denetçilerin maaşının Özel Kalem Müdürlüğü’nce verilmesinide raporunda eleştiren Sayıştay, "Denetimlerin bağımsızlığını zedeler." vurgusu yaptı.

Sayıştay denetçilerinin yaptığı incelemeler, Maliye Bakanlığı’nın kurum için denetimde yetersizliğini ortaya çıkardı. Sayıştay denetçilerinin tespitine göre, kurumda iç denetim kadro eksikliğinden dolayı yapılamıyor. Rapora göre İç Denetim Birimi Başkanlığı, Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı'nın 2007’de onayı ile faaliyete geçti ve bakanlığa 25 iç denetçi kadrosu verildi. Aynı yıl kuruma 17 denetçi atandı. Ancak bu sayı 2013'te 8’e kadar geriledi. Bu gerileme kurum içinde hazırlanan rapor sayısında da önemli bir düşüşün oluşmasına neden oldu. 2012-2014 yılı İç Denetim Planı ile 2013 yılı Denetim Programı kapsamında yetersiz sayıda olan 8 iç denetçi ile muhtelif konularda denetimler yapıldı. Denetimler sonucunda ancak 35 rapor düzenlenebildi.

Sayıştay raporunda, iç denetim birimi ısı bütçesine bakanlığın ödenek tahsisi yapmaması da eleştirildi. Birim harcamalarının Özel Kalem Müdürlüğü bütçesinde yer alan 'Fonksiyonel Sınıflandırmanın IV. Düzeyinde İç Denetim Hizmetleri' adı altında yer alan ödenekten karşılandığını ifade edilen raporda, harcama yetkisinin Özel Kalem Müdürlüğünce verildiği belirtildi. Durumun, iç denetim biriminin bağımsızlığını zedelediğine dikkat çekildi.

Bulgulara ilişkin değerlendirme yapan Sayıştay denetçileri, iç denetimin Maliye Bakanlığı'nda etkin olmadığının altını çizdi. Denetçi sayısının yetersizliği hakkında ise denetçiler, "Türkiye genelinde 81 ilde ve hatta yurtdışında da faaliyet gösteren ve 5018 sayılı kanunun ana unsurlarından birisi olan Maliye Bakanlığı'nda mevcut bulunan 8 iç denetçinin yetersiz olduğu aşikardır." değerlendirmesini yaptı.

Eleştirilere karşılık veren Bakanlık ise cevabında özetle şu savunmayı yaptı:

"Mevzuatın getirdiği imkân çerçevesinde iç denetçi sayısının artırılması planlandı, ayrıca iç denetçi sayısı az olarak gözükse de 2013 yılı iç denetim faaliyetleri etkin bir şekilde yürütüldü. Ve sonuçta çeşitli konularda 35 rapor hazırlandı."

Bakanlığın iç denetimden sorumlu denetçiler, kurumun hemen hemen tüm birimlerini denetleme yetkisine sahip. Denetçilere bu yetkiyi, 2008'de yürürlüğe giren 'İç Denetim Yönergesi' veriyor. Yönergeye göre bu denetimler bakanlığın merkez teşkilatı, taşra teşkilatında bulunan 81 il defterdarlığı, ilçelerde defterdarlıklara bağlı 892 mal müdürlüğü, yurt dışında çeşitli ülkelerdeki büyükelçilik, başkonsolosluk ve daimi temsilciliklere bağlı maliye müşavirlikleri ve maliye ataşeliklerinin tüm faaliyet ve işlemlerini kapsıyor.
<< Önceki Haber Sayıştay: Maliye'de 8 kişinin yaptığı iç denetim yetersiz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER