TOKİ, projelerini bunun için mi geç bitiriyor?

TOKİ, alacaklarını tahsil edemediği için projeleri zamanında teslim edemiyor. Büyük miktarda tazminatla karşılaşan TOKİ'nin devlet kurumlarından 3.5 milyar TL'lik alacağı olduğu belirtiliyor

TOKİ, projelerini bunun için mi geç bitiriyor?

Toplu Konut İdaresinin, Ak Saray’a harcadığı 409 milyon lira ve diğer kamu alacaklarını alamadığı, bu yüzden projeleri geç teslim edince 128 milyon TL tazminat ödediği iddia ediliyor. 

Sayıştay’ın TOKİ ile ilgili denetim raporunda yer alan bilgilere göre 2010 yılında 5 bin 136 adet olan toplam dava sayısı, Haziran 2014 itibarıyla de 39 bin 434 adete ulaştı. Sayıştay’a göre, davalardaki artışın en önemli sebebi, TOKİ’nin satışını gerçekleştirdiği konut ve ticari ünitelerin, idareden veya yapımcı firmalardan kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle alıcılara teslim edilememesinden kaynaklandığı iddia ediliyor..

TOKİ'NİN 3.5 MİLYAR TL ALACAĞI VAR

TOKİ’nin Haziran 2014 itibarıyla kamu ile yaptığı protokoller kapsamında için toplam ihale bedeline göre alacak tutarı 12.7 milyar lira, ödenen hak edişlere göre alacak tutarı ise 3,5 milyar lira olarak gerçekleşti. TOKİ’nin Kaçak Saray inşaatı nedeniyle 409 milyon lira, Sağlık Bakanlığı’ndan 536 milyon lira, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 634 milyon TL, Kuzey Ankara Kent Girişi Projesi’nden 825 milyon TL, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 479 milyon TL, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’nden 555 milyon TL tutarında alacağı bulunuyor.

CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından açıklanan bu rakamlar, TBMM'de Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi oldu. Tanrıkulu, Davutoğlu'na şu soruları sordu:

1-TOKİ’nin Kaçak Saray inşaatı nedeniyle 409 milyon lira, Sağlık Bakanlığı’ndan 536 milyon lira Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 634 milyon TL, Kuzey Ankara Kent Girişi Projesi’nden 825 milyon TL, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 479 milyon TL, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü’nden 555 milyon TL tutarında alacağı olduğu iddiası doğru mudur? 
2-İddia doğru ise TOKİ’ye kamu alacaklarının ödenmemesinin sebebi nedir? 
3-TOKİ’nin kamu ile yaptığı protokoller kapsamında ölçüsüz bir şekilde kullanıldığı iddiası doğru mudur?
4-Kamu kurumlarının TOKİ’ye kaynak bulunmadan, ödenek olmadan iş yaptırdığı iddiası doğru mudur?
5-TOKİ’nin satışını gerçekleştirdiği konut ve ticari ünitelerin, alıcılara teslim edilmemesinin, geç teslim edilmesinin sebebi nedir?
6-TOKİ ihalelerinde maliyetlerin sağlıklı olarak belirlenmediği ve gerçek durumu yansıtmadığı iddiası doğru mudur?
7-İddia doğru ise, TOKİ’nin maliyetleri sağlıklı olarak belirleyememesinin sebebi nedir?
8-TOKİ, 21 Temmuz 2014 itibarıyla, 275 yüklenici firmaya ait 2,3 milyar liralık icralık olmasının sebebi nedir?

<< Önceki Haber TOKİ, projelerini bunun için mi geç bitiriyor? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER