Türk müteahhitler 2012'de 'tarih yazdı'

2012'de Türk müteahhitleri yurt dışı faaliyetlerinde Tarihi Zirve' olarak adlandırılabilecek kadar yüksek bir performans artışı kaydetti

Türk müteahhitler 2012'de 'tarih yazdı'

Türkiye Müteahhitler Birliği  (TMB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Sazak, 2012'de Türk müteahhitlerin yurt dışı  faaliyetlerinde ''Tarihi Zirve'' olarak adlandırılabilecek kadar yüksek bir  performans artışı kaydettiğini belirterek, ''2012'de yurt dışında üstlenilen 433  projeyle yıllık yeni iş tutarı 26,6 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti'' dedi.
        
AA muhabirine müteahhitlik sektörü hakkında bilgi veren Sazak, ekonominin  gidişatının dünyada olduğu gibi Türkiye'de de inşaat sektörünün performansını  doğrudan etkilediğini söyleyerek, geçen yıl ekonomiyi soğutmak için alınan  önlemlerin inşaat sektörüne son derece olumsuz yansıdığını anlattı.
         
Avrupa ve Ortadoğu'da riskler, Afrika ve Güney Amerika'da fırsatlar
         
Sazak, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde siyasi çalkantıların  beraberinde getirdiği risklerin devam ettiğine dikkati çekerek, Arap ülkelerinde  yaşanan siyasi çalkantıların ekonomik konjonktüre olumsuz yansıdığını söyledi.
         
Avrupa'daki kriz ortamının da sektörü etkilemeyi sürdürdüğünü ifade eden  Sazak, ''Öncelikle Avrupa ülkelerindeki iş fırsatları daralıyor, uluslararası  pazarda Avrupalı müteahhitlerin yarattığı rekabet artıyor. Ayrıca Avrupa  bankalarından finansman temini de geçmişe kıyasla epeyce güçleşiyor. Yeni iş  fırsatları açısından Sahra Altı Afrika, Kuzey Afrika, Irak ve Venezuella ile  Kolombiya başta olmak üzere Latin Amerika bölgelerinin çekici fırsatlar  sunabileceği öngörülüyor'' diye konuştu.
         
Libya'daki Türk müteahhitlerinin durumu
         
Sazak, Libya'da siyasi istikrarın ve güvenliğin kısa vadede sağlanmasının  kolay olmadığını, alacakların tahsilinin zamana yayılacağı ve pazardaki rekabet  ortamının değişikliğe uğrayacağının açıkça görüldüğünü aktardı.
         
Libya'da iş yapan Türk müteahhitlerin en büyük sıkıntısının, hak  edişlerin tahsil edilememesinin ötesinde uğranılan kayıpların hangi zaman  diliminde ve ne şekilde telafi edileceğinin detaylı olarak öngörülememesi  olduğunu dile getiren Sazak, Libya Başbakanı Ali Zeydan'ın, Türkiye ziyaretinde  Türk müteahhitlerin hak edişleriyle ilgili hak kaybı olmayacağını, alacakların  yüzde 50'sinin hemen ödeneceği, geri kalanının ise işe başlanmasını müteakip iki  eşit taksitte ödenmesi yönünde karar alındığını söylediğini hatırlattı.

Tükenmeyen başarma azmiyle bu yıl 30 milyar dolarlık yeni iş  hedefliyoruz
         
Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde 2023 hedefinin 100 milyar dolar  yıllık yeni üstlenilen iş hacmi düzeyine ulaşmak olduğunu belirten Sazak, 2013'te  yurt dışında 30 milyar dolar tutarında yeni iş alınımının planlandığını söyledi.
<< Önceki Haber Türk müteahhitler 2012'de 'tarih yazdı' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER