Türkiye'den 8 milyar dolarlık yerli hamle

3 trilyon doları bulan dünya nükleer sektörüne Türk sanayisi ilk adımı atıyor.

Türkiye'den 8 milyar dolarlık yerli hamle

Enerji Bakanlığı, ilk iki nükleer santralın yapımına yönelik Türk sanayisinin kabiliyetini ölçecek. Bu kapsamda ekipman ve hizmet firma envanter çalışması başlatılırken, 515 bin parçadan oluşan ve 22 milyar dolara mal olacak bir nükleer santralın yapımında 8 milyar dolara kadar olan kısmını Türk şirketler yapabilecek.

Hürriyet'te yer alan habere göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, nükleer santral projelerinde yerli sanayi payının artırılması amacıyla tüm firmaları içeren envanter çalışması başlattı. Bakanlığa bağlı Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanlığı’nın hazırladığı www.nukleer.gov.tr internet adresi aracılığı ile tüm Türk şirketlerinin kayıtları alınıyor. İlgili firmaların faaliyet alanları, hangi kalite standartlarını uyguladıkları, personel ve mali kapasiteleri tespit edilecek. Envanter çalışması sonucunda mekanik ekipman, elektrik aksamı ve inşaat ana başlıklarında Türk firmalarının kapasitesi ortaya çıkacak.

Öte yandan Reuters’ın haberine göre, Türkiye’nin ilk nükleer santral projesi olma özelliği taşıyacak Mersin’deki Akkuyu Nükleer Santralı için 10 şirketle ön görüşme gerçekleştirirken, ihalelerin eylül ayında başlaması planlanıyor. 
<< Önceki Haber Türkiye'den 8 milyar dolarlık yerli hamle Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER