Ekonomist Yeşilada doların yükselmesiyle yaklaşan krize dikkat çekti

Ekonomi uzmanı Atilla Yeşilada Samanyolu Haber'de doların yükselişini değerlendirdi, yatırımcılara tavsiyelerde bulundu.

Ekonomist Yeşilada doların yükselmesiyle yaklaşan krize dikkat çekti

Yeşilada doların yükselmesinin iki sebebi olduğunu, birincisinin ABD kaynaklı olduğunu, ikincisinin ise Merkez Bankası'nın üzerindeki siyasi baskı olduğunu söyledi. Bank Asya'ya yapılanların ise Türkiye bankacılık tarihinde kara bir leke olarak kalacağını söyledi. Atilla Yeşilada'nın analizleri şöyle:

Doların yükselişi vatandaşı nasıl etkileyecek?

"Türkiye'de kullandığımız her ürünün fiyatı dolara bağlıdır. Doların yükselişi vatandaşı etkilemeyecek demek Surinam yada Angola'da yaşamak demektir. Doların artması Türkiye ekonomisi için tam bir faciadır. Yediğimiz yiyecekten kullandığımız benzine kadar zam gelecek.

Doların yükselmesinin iki sebebi var. Birincisi ABD Merkez Bankası'nın faizleri yükseltecek olması. İkincisi kötü yönetim. Türkiye'nin para politikasını kimin yönettiği artık belli değil. "

Dışardan bakıldığında bu belirsizlik nasıl algılanıyor?

"Ben senede 100-125 büyük fon yöneticisiyle toplantı yapıyorum. Herkesin kafasındaki soru 'Babacan ile Başçı gidecek mi?' Benim verdiğim cevap 'evet gidecek'. Neden Babacan'la Başçı? Ekonominin başında bir sürü insan var. Sebebi açık yabancıların gözünde ikisinden başka Türkiye ile dünya arasındaki ilişkileri anlayan, Davutoğlu ve Erdoğan'ı uyarabilecek kimse yok. Başçı'nın istifası Babacan'ında yeni kabinede yer almayacak olması sonrası hepsi Türkiye'den kaçacak yatırımlarını çekecek.  Bir diğer konu Cumhurbaşkanı'nın sürekli olarak söylediği merkez bankasının yapısının değiştirilmesi, özerk yapısının ortadan kaldırılması da yabancı yatırımcıyı ülkeden kaçıracak büyük bir sebeptir. Bunun böyle olmayacağını düşünenler tarihi bir yanılgı içerisindeler.

Türkiye 2001'e benzer bir krize sadece bir hata kadar yakın veya uzaktır. Gelecek hafta Başçı ve Babacan, Cumhurbaşkanı'nın yanına çıkacak. Babacan ve Başçı, Erdoğan'ı sakin olmaya her gün Merkez Bankası'nı yıpratmamaya faizlerin düşürülmesi ısrarından vazgeçirmeye gidiyorlar ama çok yanılıyorlar. Cumhurbaşkanı'nın fıtratında öyle bir şey yok. Erdoğan onlara 'ayar çekecek'. 

Erdoğan düşük faiz ısrarlarına devam ederse Erdem Başçı istifa edebilir ve o istifa ederse piyasalarda fırtına kopar, doları tutamazsınız. Başçı'nın yerine geçecek kişinin sayın Erdoğan'dan izin alması gerekecek. Dolayısıyla para politikasının özerkliği ortadan kalkacak. 

BANK ASYA'NIN OPERASYONU

Bank Asya'ya yapılanların siyasi olduğu konusunda kimsenin şüphesi yok. 3 Şubat'ta yapılan operasyon sonrası en az 10 kere yabancılarla toplantım oldu hepsi de bu konuyu özellikle sordu. Onların bile bunun siyasi olduğu konusunda şüphesi yok. Diğer bankalar bu yapılanların kendilerine yapılmayacağını düşünüyor ama çok yanılıyorlar. İş Bankası için çıkan kepazelikler ortada. Bank Asya için de aynı haberler çıkmıştı. 

Bank Asya'ya yapılanlar , Türkiye bankacılık tarihine siyasetin müdahalesi konusunda tam bir yüz karasıdır. Bunun sonuçları ağır olacak. Türkiye'nin Putin'in Rusya'sına dönmesine az kaldı. Ama Rusya'nın muhteşem bir yeraltı kaynakları var, bizim yok."

Vatandaş ne yapsın?

"Geliri ve giderleri TL cinsinden olanlar hiçbir şey yapmasınlar. Birkaç milyon birikmişi olmayanlar aksiyon filmi izler gibi oturup izlesinler."

SAMANYOLUHABER.COM
<< Önceki Haber Ekonomist Yeşilada doların yükselmesiyle yaklaşan krize... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER