Ekrem Dumanlı: AK Parti kendisine verilen bu son şansı iyi değerlendirebilir mi?

Ekrem Dumanlı: AK Parti kendisine verilen bu son şansı iyi değerlendirebilir mi?

5 ay önceki seçimde AK Parti tek başına iktidar olamıyordu. Şimdi neredeyse 10 puanlık bir artış sağlayarak büyük bir başarı elde etti. Herkesin aklındaki soru: 5 ayda ne değişti ki AK Parti'nin oylarında çok büyük bir patlama yaşandı?

Sebep çok. 7 Haziran'da halkkoalisyon kurun” demişti. AK Parti, özellikle Tayyip Erdoğan, halkın arzusuna olumsuz yaklaştı. Beklenen bir yaklaşımdı bu. 13 yıl ülkeyi yönetenler niçin bir ortak isteyecekti ki? Bu yüzden yeniden sandığa gidildi.

“Artık tek parti iktidarı istemiyorum” mesajını muhalefet partileri iyi değerlendiremedi. Bir araya gelemedi. Meclis'teki sandalye üstünlüğü muhalefette olduğu halde Meclis Başkanı'nı bile seçemediler. Bütün anketler 7 Haziran'daki tabloya benzer bir sonuç çıkacağını söylüyordu. Halk “madem yine koalisyon çıkacak, bu adamlar koalisyon kuramayıp ülkeyi yönetimsiz bırakacak, o zaman AK Parti yönetsin ülkeyi” deyiverdi. Her türlü koalisyonda da AK Parti olacaktı zaten. Vatandaş bu gerçeği görerek AK Parti'ye bir şans daha tanıdı. Hem “İstersem seni yüzde 40'lara düşürürüm, aklını başına devşir!” dedi; hem de “Muhalefet partilerinin uzlaşmasız tavrını onaylamıyorum.” mesajını verdi.

5 ay içinde bombalar patladı, şehitler verildi, terör olayları güvenlik sendromuna yol açtı. Türkiye'nin parçalanacağı, iç savaşa sürükleneceği kaygısı seçmeni derinden etkiledi. Yanı başımızda cayır cayır yanan Suriye'ye benzemekten korktu Türkiye ve tek parti iktidarı sayesinde daha etkin bir mücadele verilebileceğini düşündü.

Seçmen AK Parti'ye kırgındı. Sandık yanıltmasın; hâlâ da gönlü rahat değil. Ortada merkez sağ diyebileceğimiz güçlü bir alternatif olmadığından “Haydi bir daha” deyip AK Parti'ye destek verdi. MHP'nin sağı toparlayamayışı, CHP'nin geniş halk kitlelerinden bir türlü oy alamayışı nedeniyle “milliyetçi-muhafazakâr” seçmen alternatif parti göremediğinden iktidar partisine bir şans daha tanıdı.

AK Parti kendisine verilen bu son şansı iyi değerlendirebilir mi? Seçim gecesi Başbakan Davutoğlu'nun verdiği mesajlara bakılınca elbette. Vatandaş 5 ay arayla iki mesaj verdi AK Parti'ye; bunlardan birini yok saymak yanlış sonuca götürür Türkiye'yi. Davutoğlu, “Eski Türkiye yedi kat yerin altına gömülmüştür. Yeni Türkiye'nin inşa süreci 1 Kasım tarihi itibarıyla hayata geçirilmiştir.” diyor.

1 Kasım'ı yeni bir başlangıç noktası sayan Davutoğlu, halkın 7 Haziran'da verdiği mesajı aldıklarını söylemeyi de ihmal etmiyor. 1 Kasım'da başlayacağını beyan ettiği yeni sayfanın ilk satırlarına şöyle notlar düşüyor: “Türkiye'yi her türlü kutuplaşmadan, gerilimden çıkaracağız.” Bu, önemli bir vaattir ve “AK Parti'nin 2002'deki kuruluş felsefesine dönme” konusunda yaşayacağı en büyük sınavdır.

Başbakan'ın yaptığı yapıcı, onarıcı balkon konuşması hakka, hukuka, adalete vurgu yapıyor. “Herkesin hukuku güvence altındadır. 78 milyonun hukuku mutlak surette korunacaktır. Husumet, nefret dili kaybedecek.” diyen Başbakan'ın bu sözlerini bir kenara kaydetmek gerekiyor.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
<< Önceki Haber Ekrem Dumanlı: AK Parti kendisine verilen bu son şansı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER