Ekvador, Assange'ın hastaneye gitmesine izin verilmesini istedi


Ekvador'un Lonra Büyükelçiliği, kendisine sığınan WikiLeaks sitesi kurucusu Julian Assange'ın sağlık kontrolü için kısa süreliğine dışarı çıkmasına izin verilmesini istedi. İngiltere, Assange'ın büyükelçilik binasından çıkması halinde tutuklanabileceğini belirtiyor.

İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınan Wikileaks sitesi kurucusu Julian Assange'ın son üç aydır boynunda bulunan rahatsızlığı nedeniyle sağlık kontrolünden geçmesi için kısa süreliğine elçilik dışına çıkmasının talep edildiği öğrenildi.

Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino yaptığı açıklamada, "Bizim sağladığımız özel güvenlikle, Julian Assange'ın sağlık kontrollerinin yapılabilmesi için birkaç saatliğine dışarı çıkmasını talep ediyoruz. İsterlerse 10 bin polis de aracı takip edebilir." ifadelerini kullandı.

Söz konusu talebe yönelik İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan da açıklama geldi. Açıklamada, Assange'ın sağlık kontrolünü engellemek gibi bir niyetleri olmadığı fakat büyükelçilik binasını terk ettiği takdirde tutuklanabileceğini açık olduğu kaydedildi.

İsveç'in, cinsel suçlar sebebiyle tutuklanmasını istediği Julian Assange, 3 yıl önce İngiltere'nin başkenti Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınmıştı.

Diplomatik dokunulmazlığı olduğu için elçilikten çıkamayan Assange'ı, İngiltere polisi ise iki yıldan fazla süredir başkent Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği önünde 7/24 gözetliyordu. Bu hafta başında Londra Emniyet Teşkilatı polis memurlarının, elçilik binası önündeki nöbet tutma görevinin sona erdirildiğini duyurmuş, ancak Wikileaks kurucusunun tutuklanmasına yönelik gereken her şeyin yapılacağı bildirilmişti.

Londra Emniyet Teşkilatı Assange'ın gözetlenmesi için son 3 yıldır, bina önünde gözetleyen polis memuru ve aracı için harcanan gelirin 11,1 milyon Sterlin mal olduğunu açıklamıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Ekvador, Assange'ın hastaneye gitmesine izin verilmesini istedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER