"Elektrik ve gaz şirketleri, fiyat artışlarında şeffaf değil"


Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Tüketici Merkezi enerji uzmanı Udo Sieverding, enerji fiyatlarına yapılan zamlara rağmen müşterilerin tedarikçiyi değiştirmemesini, enerji şirketleri tarafından uygulanan çeşitli yöntemlerden kaynaklandığını söyledi. Sieverding, fiyat artışları hakkında müşterilere gönderilen bilgilendirmelerin anlaşılmaz, uzun metinlerin gizli veya yeni bir teklifle bağlantılı olduğuna dikkat çekti.

Almanya'da enerji yasasına göre, müşteri, gaz veya elektriğe zam yapıldığı zaman, enerji tedarikçisini değiştirme hakkına sahip. Buna rağmen, geçtiğimiz yıllarda enerji tedarikçisini değiştiren hane halkının oranı sadece yüzde 10 civarında kaldı.

Alman Haber Ajansı'na konuşan Sieverding, enerji şirketlerinin fiyatları artırma durumunda çıkış verme hakkına sahip olan elektrik ve gaz müşterilerinin ucuz bir tedarikçiye geçmesini engellediklerini ifade etti. Fiyat artışları hakkında müşterilere gönderilen bilgilendirmelerin anlaşılmaz, uzun metinlerde gizli veya yeni bir teklifle bağlantılı olduğunu kaydeden Sieverding, "Şirketler, örneğin, fiyat garantili tarifeyi geçmesini teklif ediyorlar. Eğer bu teklifi müşteri kabul etmezse, eski tarife ile daha yüksek fiyat ödemesi durumunda kalıyor." ifadelerini kullandı.

Bazı şirketlerin böyle hilelerle fiyat artışı hakkında net bir bilgi vermekten kaçınmasını eleştiren Sieverding, bunun gibi vakalarla sürekli karşılaştıklarını belirtti. Enerji yasasında, tüketicilerin sözleşme değişikliği hakkında şeffaf ve anlaşılır bir şekilde bilgilendirilmeleri gerektiğinin yer aldığını altını çizen uzman, fiyat artışıyla ilgili bilgilendirmenin anlatımı için ayrıntılı bir kuralın mevcut olmadığını ifade etti. Sieverding, enerji şirketlerinin uyguladığı yöntemlerini haksız rekabetin sınırına getirdiğini söylerken, "Bir tarife artışı söz konusu ise, bilgilendirmede 'tarife artışı' diye yazılmalıdır." şeklinde konuştu.

TEDARİKÇİ DEĞİŞTİRENLERİN ORANI SADECE YÜZDE 10
,
Özel müşteriler, 1998 yılından beri elektrik tedarikçisini, 2006 yılından bu yana ise gaz tedarikçisini değiştirme hakkını elinde bulunduruyor. Buna rağmen 2014 yılında sadece 3,8 milyon hane halkı elektrik tedarikçisini değiştirdi. Bu toplam tüketim miktarına oranla yüzde 9'a denk geliyor. Gaz tedarikçisini değiştiren hane sayısı ise 1 milyonu buldu. Bu rakamda yüzde 10 değişiklik oranına karşılık geldi.

Birkaç sebepten dolayı tedarikçi değiştirme oranının düşük kaldığını söyleyen Sieverding şöyle devam etti; "Tüketicilerin bir kısmı kağıtlarla uğraşmaktan korkuyor. Başka bir grup prensipte her zaman değiştirmek istiyor ancak kararını sürekli erteliyor. Bazıları tedarikçiyi bir kere değiştiriyor, ancak daha sonra rahatını düşündüğü için tekrar uğraşmak istemiyor. Son olarak, kötü kredi notundan dolayı başka enerji veya gaz şirketleri tarafından kabul edilmeyen müşteriler eski şirketinde kalmaya devam ediyor."

CİHAN
<< Önceki Haber "Elektrik ve gaz şirketleri, fiyat artışlarında şeffaf... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER