Emisyon testlerinde manipülasyon Volkswagen'e yüzde 23 değer kaybettirdi


Alman otomotiv devi Volkswagen, dizel motorlu araçlarında egzoz emisyon testlerini manipüle ettiği iddialarının ardından borsada değer kaybına uğradı. ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), şirketi 2009-2015 tarihleri arasında ürettiği 4 silindirli araçlarda 'engelleme cihazı' kullanarak çevredeki duman azaltma standardını ihlal etmekle suçlamıştı.

Cuma günü EPA, Volkswagen'in ABD'de sattığı bazı dizel motorlu araçların egzoz emisyon testleri sırasında elde edilen sonuçları manipüle ettiğini açıklamıştı. Haberin duyulmasından sonra Frankfurt Borası'nda işlem gören Volkswagen hisseleri yüzde 23 değer (17,6 milyar dolar) kaybetti. Şirket hisseleri haftanın ilk gününde, son 3 yılın en düşük seviyesini görmüş oldu.
Söz konusu yanıltıcı sonuçların ortaya çıkmasından sonra Volkswagen'in en az 500 bin aracını geri çağırması gerektiği ifade edildi. Uzmanlar, araçların geri çağrılıp, hatanın nasıl giderileceği konusunda belirsizlikler olduğuna dikkat çekti.

Volkswagen, bugün yaptığı açıklamada, emisyon testlerinde yaşanan manipüle nedeniyle 7,3 milyar dolar bir bütçe ayırdığını duyurdu. Şirket, dünya genelinde 11 milyon aracın emisyon testinden geçemedeğini beyan etti. CEO Martin Winterkorn, olayın duyulmasından sonra kamuoyundan özür diledi ve hasarın giderilmesi için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirtti. EPA'nın Alman otomotiv üreticisine 18 milyar dolar ceza verebileceği ifade edildi.

Birçok otomotiv üreticisi 2012-2014 tarihlerinde ABD'deki pazarını yüzde 14 oranında genişlettiğini açıklamasına rağmen, Volkswagen ise araç satışlarının yüzde 16 düştüğünü ilan etmişti. Alman devi, Ağustos ayında da satışların yüzde 4 düştüğünü bildirmişti.


CİHAN
<< Önceki Haber Emisyon testlerinde manipülasyon Volkswagen'e yüzde 23... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER