'İnşaat sektörü 200 alt sektörü besliyor!'

Çukurova Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Cafer Kara, İnşaat sektörünün Türkiye’de istihdama yaklaşık yüzde 6 katkı sağladığını kaydetti.

'İnşaat sektörü 200 alt sektörü besliyor!'

Çukurova Tower ve Adanuspark projelerini hayata geçiren ve 20 yılda 22 nitelikli konut projesine imza atan Çukurova Gayrimenkul’ün İcra Kurulu Başkanı Cafer Kara, 2013 yılı boyunca yaşanan gelişmeler ışığında sektörün son durumunu ve gelecekteki yol haritasını değerlendirdi.İnşaat sektörünün Türkiye’de istihdama yaklaşık yüzde 6 katkı sağladığını ve kendisine bağlı 200’den fazla alt sektörü harekete geçirdiğini hatırlatan Kara, inşaatın artık yalnızca bina üretimi değil; çevreyle dost, sosyal yaşama ve toplumsal yapıya doğrudan etki eden, sürdürülebilir üretim anlamına geldiğine dikkat çekti.
 
İnşaat projelerinde üretimin yanı sıra kullanım ve dönüşüm süreçlerinin de göz önüne alınmaya başlandığını ifade eden Kara, sektörün önünde atılması gereken önemli adımlar olduğunu vurguladı. Bu konuda en doğru yol haritasının 10. Kalkınma Planı’nda çizildiğini ifade eden Kara, sürdürülebilirlik, inovasyon ve Ar-Ge, kentsel dönüşüm üçgeninde ilerlenirse sektörde kalite standartlarının yükseleceğini söyledi. Kara, bakış açısının odağına maliyetten öte kaliteyi ve sürdürülebilirliği yerleştiren bir yaklaşımla kentsel dönüşümün başarılı olabileceğini belirtti. Kara, “Kentsel dönüşüm eğer yerinde imar artışıyla yapılacak bir dönüşüme doğru giderse bu durum ülkemiz için büyük bir risk olur. Kısacası, kentsel dönüşümü fırsata dönüştürmek için makro alt yapı yatırımları ile sürdürülebilir ve kentlerin mevcut kimliğine uygun yeni şehirler planlanmalı.” diye konuştu.
 
Kara, sektörün kanayan yaralarından haksız rekabetin önlenmesi adına Yeni Tüketici Kanunu ile inşaat firmalarının ruhsat almadan satışa başlayamıyor olması ve Yeni İmar Kanunu ile usulsüz satış yapan müteahhitlere ağır yaptırımlar getirilmesinin önemli gelişmeler olduğunu ifade etti. Kara, “Bu kanunlar, belli bir geçmişi olan, projelerini zamanında teslim eden, ev sahiplerini mağdur etmemek için her detayı düşünen firmaların değerinin anlaşılması için önemli. Bu sayede konut alıcısı ve müteahhit firmalar arasındaki ilişki disiplin altına alınacak ve her şey tüketici odaklı olacak. Tüketiciler güvenle konut satın alabilecek ve sektör bu gelişmenin meyvelerini 2014’ten itibaren toplamaya başlayacak.” şeklinde görüşlerini iletti.
 
Mütekabiliyet ve 2B yasalarının da sektörün büyümesini hızlandıracak gelişmeler olduğunu hatırlatan Kara, yabancı sermayenin ülkemize giriş yapması için yatırım ortamında daha fazla şeffaflık, kurumsallık ve uzmanlığın şart olduğunu vurguladı. Kara, doğru yol haritaları belirlenirse Türkiye’nin de aynen Avrupa ülkeleri gibi yabancılara konut satışından ciddi fayda sağlayabileceğine dikkat çekti. Kara, kentsel dönüşümün inşaat sektöründe 10 ila 20 yıl devam edecek bir hareketliliğin habercisi olduğunu bildirdi. Kentsel dönüşümle beraber inşaat sektöründe beklenen gelişimin sadece Türkiye sınırları içinde kalmayacağını ve bölge ülkelerde de etkin olacağını ifade eden Kara, özellikle yerel seçimlerden sonra konut sektörünün daha da hareketleneceğini, 2014 yılının da inşaat sektörü açısından önemli ve belirleyici olacağını belirtti. 

<< Önceki Haber 'İnşaat sektörü 200 alt sektörü besliyor!' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER