İşte dünyada en yaşanılır şehirler

İngiliz Economist dergisinin "En Yaşanılır Şehirler" 2019 raporunda Viyana birinci, Suriye’nin başkenti Şam ise son sırada yer aldı. Rapordaki verilere göre, "en hızlı pahalanan şehirler" listesinin birincisiyse İstanbul oldu.

SHABER3.COM

Economist’in İstihbarat Birimi’nin her yıl yayınladığı araştırma raporunun 2019 yılı baskısı Eylül ayının ilk sayısında yayımlandı. 

Geçen yılki raporda da "en yaşanılır şehirler" listesinde birinci sırada yer alan Avusturya’nın başşeri Viyana bu yıl da yerini korudu.

JAPONYA VE KANADA İLK 10'A FARK ATTI

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre Viyana'yı Avustralya’nın Melbourne ve Sidney şehirleri, Japonya’nın Osaka şehri, Kanada’nın Calgary, Vancouver ve Toronto şehirleri takip etti. 

Listenin 8'inci, 9'uncu ve 10’uncu sıralarında ise Japonya’nın başşehri Tokyo, Danimarka’nın başşehri Kopenhag ve Avustralya’nın Adelaide şehirleri yer alıyor.

Dünya çapında 140 şehirde yapılan araştırmalar sonucunda oluşturulan listelerin başında, ilk onda yer alanların bir önceki yıla göre aynı kaldığı ancak Sydney’in 5’inci sıradan 3’e yükseldiği belirtiliyor.

AVRUPA ŞEHİRLERİ HEP GÖZDE

Raporda, ilk sıralarda yer alanların çoğunun Avustralya, Kanada ve Japonya'da olmasının yanısıra, Avrupa şehirlerinin de dünya geneline kıyasla yine daha yaşanılır olduğu yansıtılıyor.

ABD’nin listede en yüksek puan alan şehri Hawaii’nin başşehri Honolulu. 22’inci sıradaki Honolulu’dan sonra en yüksek puanlı Amerikan şehirleri Atlanta, Pittsburgh, Seattle ve Washington ilk 40’a girdi.

Listenin en sonunda kalan 10 şehir ise sondan sıralandığında şöyle: Şam, Suriye; Lagos, Nijerya; Dakka, Bangladeş; Tripoli, Libya; Karaçi, Pakistan; Port Moresby, Papua Yeni Gine; Harare, Zimbabve; Douala, Kamerun; Cezayir, Cezayir; ve Caracas, Venezuela.

İSTANBUL 48 PUAN DÜŞEREK 120'NCİ SIRAYA GERİLEDİ

Araştırmacılar raporu hazırlarken, şehirlerin yaşanılırlık seviyelerini beş ayrı kategoride inceleyerek puanlıyor. 

Bu kategoriler: istikrar, sağlık hizmeti, kültür ve çevre, eğitim ve altyapı. Bu beş ayrı kategori içindeyse 30 farklı sayısal ve niteliksel unsur değerlendirilmeye alınıyor. 

1 ile 100 arasında bir puanlama sistemine dayanan verilerde yaşanılırlık seviyesi en düşük puandan en yükseğe göre sırayla ‘kabul edilir’, ‘tolere edilir’, ‘rahatsız edici’, ‘istenmeyen konumda’, ve ‘tolere edilemez’ olarak nitelendiriliyor

İncelemelerin yapıldığı 140 ülkeden biri olan İstanbul geçen yıla oranla bu yıl tüm ülkeler arasında en fazla düşüşü sergileyerek 120’inci sıraya geriledi ve hayat pahalılığının en fazla artış gösterdiği şehir olarak listelendi.

TÜRKİYE'NİN GERİLEMESİNDE SİYASİ İSTİKRARSIZLIK ETKİLİ OLDU

Raporda, ABD dolarının finans dünyasında değer kazanmasının birçok ülkenin ekonomisini olumsuz etkilediğinin altı çiziliyor, ancak Türkiye ve Arjantin ekonomilerindeki gerilemenin ise daha başka sebepleri olduğuna vurgu yapılıyor. 

Dış ilişkilerdeki dengesizlikler, siyasal istikrarsızlık ve yetersiz politikalar Türkiye’nin süregelen krizindeki en önemli etkenler olarak gösteriliyor.

Türkiye’den sonra listedeki sıralamalarında en fazla düşüşü yaşayan diğer şehirler Buenos Aires, Sao Paulo, Rio de Janeiro, Adelaide, Stockholm, Taşkent, Perth, Wellington ve Moskova oldu.
<< Önceki Haber İşte dünyada en yaşanılır şehirler Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER