Enerji Bakanı Alaboyun'dan 'yapısal reform' vurgusu


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, yapısal reformların Türkiye için önemini vurguladı. Alaboyun, "Ülkemiz 2023 için 2 trilyon dolar milli gelir, 25 bin dolar birey başına milli gelir hedeflemektedir. Ama durum malum, hedefi yakalamak için birtakım yapısal reforma da gerek var. İthal edilen ürünlerin ülke içinde üretimi, ihracat içinde ileri teknik ürünlerin payının arttırılması, tasarruf ile ilgili ciddi faaliyetler yapıldı ama bu reformların güçlü şekilde hayata geçirilmesi siyasi devamlılık ile alakalıdır." dedi.

Alaboyun, İstanbul Finans Zirvesi'nde (Istanbul Finance Summit-IFS) artan enerji talebine de değindi. Türkiye'nin Avrupa'da doğalgaz talebinde ilk sırada olduğunu belirten Alaboyun, bu durumu artan ekonomik büyümeye, milli gelire ve şehirleşme oranına bağladı. Alaboyun, ilaveten şunları ifade etti:

"Tahminen 2023'e dek bu oranlar artacaktır. 2023 hedeflerine göre tüm parametreler ikiye katlanma durumunda. Onun için enerji sektörü 8 senede önemli aşamalar almalıdır. Enerji yatırımlarının arzu edilen seviyelere gelmesi için ayrı finansman modelleri ortaya koyulması kaçınılmazdır. Ufak faiz oranları ile finansmanda adımlar atılmalıdır."

Zirvede Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Mehmet Büyükekşi ise kur oynamalarının ihracatta gerilemeye neden olduğuna işaret etti. Büyükekşi, "8 ayda Euro-dolar tarafında yüzde 18'i aşkın gerileme var. Bu durum ihracatta 8,9 milyar dolar olumsuz karşılık buldu. İhracatçılar en büyük sorun olarak kuru belirtiyor. Biz de onlara Euro-dolar paritesinde kendilerini hedge etmelerini öneriyoruz. Buna mukabil emtia fiyatlarının gerilemesine bağlı olarak ihracatta kilogram bazında artış var. Burada altıncı aydan itibaren iyileşme var." açıklamalarında bulundu.

Büyükekşi, ihracatta kilogram bazında artışın ümit verici olduğunu sözlerine ekledi.
CİHAN
<< Önceki Haber Enerji Bakanı Alaboyun'dan 'yapısal reform' vurgusu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER