Erdoğan: Avrupa ve uluslararası toplumdan külfet paylaşımı bekliyoruz


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkedeki Suriyelilere Suriyelilere Avrupa ve uluslararası toplum adına ev sahipliği yaptıklarını belirterek onlardan gerçek anlamda külfet paylaşımı beklediklerini açıkladı.

Belçika Şirketler Federasyonu tarafından tertip edilen yüksek düzeyli iş toplantısında konuşan Erdoğan, Türkiye'nin 2,2 milyon Suriyeliyi kabul ettiğini, Avrupa'da ise Suriyeli mültecilerin tamamının 250 bini bile bulmadığını kaydetti. Erdoğan, "Bu, bizim bu konudaki hassasiyetimizi ortaya koyması bakımından çok önemli." dedi. Erdoğan, Türkiye'nin mülteciler için 7,5 milyar dolar harcadığını fakat dünyadan gelen desteğin ise 417 milyon dolarda kaldığını vurguladı.

Mültecilere açık kapı politikasını devam ettireceklerini vurgulayan Erdoğan, "Türkiye'nin, krizin ilk günlerinden bu yana sergilediği insani tutum tüm AB ülkeleri için örnek olmalıdır. Avrupa değerlerine sahip çıkma konusunda Türkiye birlik üyesi ülkelerin çok ilerisindedir." ifadelerini kullandı. Bu tablonun sürdürülebilir olmadığına dikkat çeken Erdoğan, "Ülkemizdeki Suriyelilere Avrupa ve uluslararası toplum adına ev sahipliği yaptığımız unutulmamalıdır. Biz Avrupa'dan ve uluslararası toplumdan gerçek anlamda bir külfet paylaşımı bekliyoruz." dedi.

Türkiye'de son 13 yılda yapılanları anlatan Erdoğan, "Ülkemizdeki güven ortamı ve istikrar sayesinde enflasyon ve kamu açıkları gibi temel makroekonomik istikrarsızlık unsurlarının üstesinden önemli ölçüde geldik. Ekonominin kırılganlığı azaltılırken, piyasalarımızı daha rekabetçi bir işleyişe kavuşturduk." ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz yıl 7 milyar dolar seviyesindeki ikili ticaret hacminin, bu yılın ilk yarısında yüzde 16 azaldığına dikkat çeken Erdoğan, küresel ekonomik sıkıntılara rağmen ticari ilişkilerin daha ileri taşınmasının iki ülkenin de yararına olacağını kaydetti. Erdoğan, "Bu dönem yaşadığımız kayıpları süratle telafi etmek için yenilikçi çözümler üretmeliyiz." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Erdoğan: Avrupa ve uluslararası toplumdan külfet paylaşımı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER