Ertuğrul Günay: Gazetecileri haber yaptığı için tutuklayamazsınız


Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasına tepki gösterdi. Ülkenin çok vahim bir noktaya geldiğini söyleyen Günay, "Gazetecileri haber yaptığı için tutuklayamazsınız." dedi.

KRT'de Çağlar Cilara'nın yayınına telefonla bağlanarak Dündar ve Gül hakkındaki suçlamaları şiddetle reddettiğini söyleyen Ertuğrul Günay, alınan bu kararla gazetecilerin korkutulmak istendiğini ileri sürdü.

Günay konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Can Dündar'ı ve Erdem Gül'ü yakından tanıyan, Cumhuriyet yayınlarını dikkatle takip eden bir Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olarak bu suçlamayı şiddetle reddediyorum. Böyle bir suçlama olabileceğini biri bana anlatsa bunun olmayacağını söylerdim ama ne yazıkki bugünün Türkiye'sinde oldu. Can Dündar ve Erdem Gül'ün yaptığı haber bundan önce defalarca çeşitli basın organlarında dile getirildi ve bu konu uluslararası kamuoyunda tartışılıyor. Ayrıca hükümetin yada iktidar partisinin çeşitli mensupları da başka gerekçelerle bu iddiaya sebep olan olayın varlığını kabul ettiler.

HUKUK DEVLETİ AÇISINDAN ÇOK VAHİM BİR YERE GELDİK

Gazetecilerin de bu olayın iç yüzünü araştırmak görevidir. Ellerine geçen bilgileri, belgeleri kamuoyu ile paylaşmak uluslararası hukuk kuralları, evrensel ilkeler ve yerleşmiş basın ilkelerine göre haklarıdır ve görevleridir. Sadece demokrasi açısından değil onun da temelini oluşturan hukuk devleti açısından çok vahim bir yere geldiğimizi gösteriyor.

GAZETECİLERİ HABER YAPTIĞI İÇİN TUTUKLAYAMAZSINIZ

Gazetecileri haber yaptığı için tutuklayamazsınız. Tutuklarsanız, bu konuyu konuşmayın, ben bu konunun konuşulmasını yasakladım, bakın konuşanları da ağır biçimde cezalandırıyorum diye öbür basın mensuplarına, kamuoyuna bir yaptırım, korkutma uygulamaya çalışıyorsunuz demektir. Tutuklamanın korkutma gayretinden başka bir anlamı olamaz.

BU, HUKUKİ SÜREÇ DEĞİL

Bu hukuki bir süreç değil, hukukun ötesine geçen, hukuku siyasetin bir araç gibi kullandığı bir süreç. Siyaset, hukuku artık adaletin işlediği bir mekanizma olmaktan çıkarıp kendi komutasında bir mekanizma haline getirmiştir. Bu bir yönetim için çok vahim bir nokta."
CİHAN

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER