Eski Almanya başbakanı Helmut Schmidt hayatını kaybetti


Almanya'nın eski başbakanlarından Helmut Schmidt 96 yaşında hayatını kaybetti.

Türkiye'den işçi göçünün yoğun olduğu 1974-1982 yıllarında Batı Almanya Şansölyesi olarak görev yapan Sosyal Demokrat Partili Schmidt, Almanya'nın en uzun yaşayan politikacıları arasındaydı. İlerleyen yaşına rağmen hâlâ çalışan ve zaman zaman yaptığı politik çıkışlarla ülkenin gidişatını yorumlayan Schmidt'in en büyük zaafı ise sigaraya olan düşkünlüğüydü.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olma ihtimaline hiçbir zaman olumlu bakmayan Schmidt, "AB'nin geleceği ne olursa olsun içinde Türkiye'nin yeri yoktur. Avrupa'da 70 milyon Türk'ü dolaştıramayız. Türkiye'ye adaylık statüsü verilmesi hataydı." şeklinde ifadeler kullanmıştı.

23 Aralık 1918 yılında Hamburg'da doğan Schmidt İkinci Dünya Savaşı sırasında askere gitti. Batı Cephesi'inde yaptığı başarılı hizmetleri nedeniyle Demir Haç madalyası kazanan Schmidt 1945 yılının Nisan ayında İngilizler tarafından esir alındı. Aynı yıl 31 Ağustos tarihinde serbest kalan Schmidt, Hamburg Üniversitesi'nde iktisat eğitimi aldı. 1953-1962 ve 1965-1987 yıllar arasında Federal Milletvekilliği yaptı. 1961-1965 yılları arası Hamburg İçişleri Bakanı, 1969 Federal Savunma Bakanı ve akabinde Federal Maliye ve Ekonomi Bakanlıkları görevlerinde bulundu. Adı süper bakana çıkan Schmidt 1974-1982 arası ise Almanya Başbakanı (Şansölyesi) olarak görev yaptı. CİHAN
<< Önceki Haber Eski Almanya başbakanı Helmut Schmidt hayatını kaybetti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER