Eski Bakan'dan sürpriz ziyaret

Kültür ve Turizm Eski Bakanı Ertuğrul Günay ile AKP İzmir Eski Milletvekili Avustralya'daki Türk okullarını ziyaret etti.

Eski Bakan'dan sürpriz ziyaret

Eski Bakan Ertuğrul Günay, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bazı hükümet üyelerinin yurt dışına gittiklerinde, Türkiye'nin gurur kaynağı olan Türk Okulları'nın kapatılması yönündeki taleplerini değerlendirdi. Günay, Türkiye'nin bir asırda yapamadığını, Hizmet Hareketi'nin fedakârlıklarla başardığını belirterek “Buna rağmen ülkedeki iç siyasi çekişmelerden dolayı, bu haree karşı nasıl böyle bir siyasi karalama başlatılabilir? Bu karalama kampanyasını başlatanlar adına sizlerden özür diliyorum” dedi.

Turkish Australian Business Chamber'in (TABC) resmi açılış programına katılmak üzere Avustralya'ya gelen Kültür ve Turizm Eski Bakanı Ertuğrul Günay ve İzmir Eski Milletvekili İlhan İşbilen, program çerçevesinde Canberra, Melbourne ve Sydney'de bir dizi ziyaretler gerçekleştirdi. Federal ve eyalet milletvekilleri ile bazı siyasi parti temsilcileriyle de görüşen eski Bakan Günay ve beraberindekiler, Türkiye ile Avustralya arasındaki dostluğun önemine işaret ettiler. Başkent Canberra'daki temasları sırasında NSW Eyaleti REID bölgesi Federal Milletvekili ve aynı zamanda Türkiye ve Avustralya Dostluk Grubu Başkanı Craig Laundy tarafından Federal Parlamento'da ağırlanan Ertuğrul Günay'ın başkanlığındaki Türk heyeti, ANZAC 100.Yıl dönümü anma törenlerine dikkat çektiler.

1960'DAN BERİ TÜRKLER YURT DIŞINA GİTMESİNE RAĞMEN DOĞRU DÜZGÜN TÜRK OKULU OLAMADI

Program çerçevesinde Melbourne ve Sydney'de faaliyet gösteren Sirius ve Amity Eğitim Kurumları yanında Selimiye ve Galaxy Vakıfları ile Alevi Kültür Merkezi gibi sivil toplum kuruluşlarını da ziyaret ederek  Türkiye ve dünyadaki son gelişmeler hakkında görüşlerini açıklayan Ertuğrul Günay, yurt dışındaki Türk okullarıyla dünyaya açılan ‘Hizmet Hareketi'nin', vermiş olduğu eğitim hizmetlerinden övgüyle bahsetti. Dünyaya açılan bu okulların Türkiye'nin önemli bir markası olduğunu, bakanlığı döneminde olduğu gibi yurtdışına yapmış olduğu seyahatlerde mutlaka buraları ziyaret ettiğini hatırlatan Günay, Osmanlı'dan bu yana Tarsus, Harput ve Merzifon gibi ilçelerde bile Amerikan Kolejleri'nin olduğuna dikkat çekti. Buna karşılık 1960 yılından bu yana Türk toplumunun yurtdışına ve Avrupa'ya gitmelerine rağmen, yakın zamana kadar Almanya'da doğru düzgün bir Türk okulunun olmadığını söyledi. Tarihi açıdan akraba olduğumuz Balkanlar ve Asya Coğrafyasında da SSCB'nin yıkılışına kadar hiçbir eğitim kurumunun bulunmadığını vurguladı.

BU AKIL TUTULMASI, ONLAR ADINA BEN ÖZÜR DİLİYORUM

Günay şunları söyledi: “Devletimizin aklına böyle önemli yerlerde okul açma fikri gelmedi. Zaten kendi ülkemizde bile daha okul problemini halledemedik. Ama Hizmet Hareketi'ne gönül veren insanlar, bunu kendine dert edinerek, dünyanın çeşitli ülkelerinde olduğu gibi Avustralya'ya kadar, başta Sydney, Melbourne, Perth olmak üzere beş ayrı şehirde böyle güzel eğitim kurumlarını açtılar. Dünyaya kültür, dil, medeniyet ve inanç taşımak için yola çıktılar. Türkiye'nin bir asırda yapamadığını, Hizmet Hareketi fedakârlık yaparak başarmıştır. Buna rağmen ülkedeki iç siyasi çekişmelerden dolayı, bu harekete karşı nasıl böyle bir siyasi karalama başlatılabilir? Bu bir akıl tutulmasıdır. Bu karalama kampanyasını başlatanlar adına sizlerden özür diliyorum. Gerçi bu karalama safhasının hiçbir döneminde en ufak bir dahilim yok. 28 Şubat sürecinde de bu harekete yapılan haksızlığa karşı durmuştum. Bugün de duruyorum. Ama bugün 28 Şubat'tan daha büyük haksızlıklar yapılıyor. Beraber yürüdüğümüz, bazı arkadaşlar bugün devlet adına bu okullara karşı karalama kampanyasını yürütüyorlar. Ben de devleti temsil ettim, onun için yapılan bu haksızlıklardan dolayı siz eğitimcilerden özür diliyorum” dedi.

TÜRKİYE'DEKİ KISIR ÇEKİŞMEYİ BURAYA TAŞIMA ÜLKEYE BİR ŞEY KATMAZ

Buradaki toplumun üyelerinden özellikle bir ricasının olduğunu belirten Ertuğrul Günay, Türkiye'deki kısır siyasi çekişmelerin buralara taşınmasının ülkeye hiçbir katkısının olmadığını söyledi. Türkiye'de yapılanların gelip geçici olduğunu ve karalama kampanyalarının politik çıkar nedeniyle yapıldığını ifade eden Günay, ”Ülkemizi bir barış adasına çevirseydik, bugünkü tablo oluşmazdı. Ama ne yazık ki, ne içte ne de komşularımızda bir barış yok. Sürekli çatışmalar yaşanıyor. İnsanlarımız ölüyor. 1980'den beri ülkemizde siyasi çekişmeler yaşanıyor” diyerek konuşmasını tamamladı. Anadolu Kültür ve Sanat Merkezi'ni de ziyaret ederek, ‘Bahar Konseri' prova çalışmalarını yerinde görme imkânı bulduğunu söyleyen Günay, AMAC (Anatolian Multicultural Arts and Cultural Centre) Koordinatörü Zakir Yıldırım'a teşekkür etti.

İŞBİLEN: ZULÜMLER, SADECE BU DÖNEMDE DEĞİL, BEDİUZZAMAN'A DA YAPILDI

AKP İzmir Eski Milletvekili ve İşadamı  İlhan İşbilen de yaptığı konuşmada, kendisinin 1992 yılında ilk kez Avustralya'ya geldiğini, aradan geçen 23 yıllık sürede büyük gelişmelerin yaşandığını söyledi. İşbilen, burada açılan eğitim kurumlarının çok sevindirici bir tablo olduğunu kaydederek, AKP iktidarı tarafından tüm iftira ve karalamalara rağmen yaklaşık 1000'e yakan eğitim kurumunun dünyanın çeşitli ülkelerinde hizmet etmeye devam ettiğini kaydetti. İlhan İşbilen; “Bu hizmetler sadece şimdi değil, Üstad Bediuzzaman Hazretleri döneminde de aynı zulümlerle karşı karşıya kalmıştır. Onun için yaşanan haksızlıklar ve zulümler, moralinizi bozmamalı, aksine size sinerji katmalı” dedi.
<< Önceki Haber Eski Bakan'dan sürpriz ziyaret Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER