Eski MİT'çi Öneş: MİT TIR'ları haberlerinde casusluk da yok devlet sırrı da


Eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün MİT TIR'ları haberleri sebebiyle casusluk suçlamasıyla tutuklanmasını değerlendirdi. Öneş, "Artık sır niteliği kalmayan, kamuoyunca bilinen bir meselenin medyada bir buçuk sene sonra yeniden kullanılmasının tarifinin devlet sırrı olarak yapılması mümkün değildir. O bakımdan böyle bir iddia ile yargılamanın temelden geçersiz olması gerekir" diye konuştu.

Cumhuriyet'ten Selin Ongun'a konuşan Cevat Öneş, "Esas mesele, bu haberin kullanılmasının doğrudan basın özgürlüğü ile ilgili olmasıdır. Basın özgürlüğü olmadan demokrasiden bahsetmek mümkün değildir. Can Dündar'ların haberciliğinin basın özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesi lazım. Basın özgürlüğünü açıkça ihlal eden böylesine bir olayın, tüm evrensel hukuk kriterlerine aykırı olarak kullanılması gerçekten vahim" dedi.

"Böylesine gerekçesiz, herhangi bir delile ve suçüstüne dayanmayan bir olayla ilgili olarak casusluk suçlamasına 20 yıl önce de zorlama denirdi." diyen Öneş, "Burada devletle bireyleri ayırmadan söylemeliyiz ki demokratik gelişmelere rağmen bu "zorlama" zihniyetin devamlılığını gösteren somut bir örnek daha yaşamaktayız." diye ekledi.

"MİT tırlarına yüklenen malzemeler neydi? Tırlarda silah mı, insani malzeme mi vardı? Bu tırlar, Bayırbucak Türkmenlerine mi, rejim muhaliflerine mi gidiyordu? MİT'in yüklenen malzemeler ve bu görevlendirmeyle ilgili yasal yetkisi var mıdır, yok mudur?" gibi sorular yönelten eski MİT Müsteşar Yardımcısı, şöyle devam ediyor: "Bu, ucu açık bir maddedir. Eğer Bakanlar Kurulu'nda bir karar alınmış ve yurtdışına böylesine bir malzeme gönderilmesi Bakanlar Kurulu olarak tespit edilmiş ve MİT'e bildirilmişse, bu MİT'in görevleri içine sokulabilir. Ancak bu durumun uluslararası hukuktaki yeri ayrı bir tartışma konusu olarak karşımıza çıkarıyor."

MİT DENETİM DIŞI KALMAMALI

MİT'in ya da herhangi bir istihbarat teşkilatının hiçbir zaman denetim dışında kalmaması gerektiğini ifade eden Cevat Öneş, "O bakımdan da Meclis'te Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu kuruldu. Ama kurulan komisyonun nasıl bir faaliyet gösterdiği, yaşanan bunca gelişmeler hakkında hangi çalışmayı yaptığı, hangi sonucu ortaya koyduğuna dair bir duyum, henüz kamuoyuna intikal etmiş değil." diye konuştu.

Kanun ve yasaların dışında devlet sırrı olamayacağını belirten Öneş, devletin sırrının hak ve adaletin dışında hiçbir zaman kullanılamayacağını, her gücün, her kurumun kendine uygun devlet sırrı yaratmasının da mümkün olmadığını vurguladı. CİHAN
<< Önceki Haber Eski MİT'çi Öneş: MİT TIR'ları haberlerinde casusluk... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER