Ev temeli kazısında 1800 yıllık lahit bulundu


Çorum'da ev yapmak için temel kazan bir vatandaş, Roma dönemine ait olduğu sanılan 1800 yıllık lahit buldu.

Merkez Kazıklıkaya köyünde yaşayan Elvan Metin, ev yapmak için temel kazmaya başladı. Yaklaşık 1 metre kazdıktan sonra büyük bir taş parçasına takılınca çalışmayı durdurdu. Küreklerle taş parçasının etrafını açan Metin, bunun bir lahide ait olduğunu görünce jandarmaya haber verdi.

İhbar üzerine köye, İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekipler ile Müze Müdürlüğü'nden uzmanlar gitti. Yapılan incelemede lahit teknesinin 2 metre 30 santim uzunluğunda ve 1 metre genişliğinde olduğu belirlendi. Alt ve üst kısmı profilli olarak şekillendirilen lahidin dört tarafının çepeçevre dolanan sarmaşık motifleri ve üzüm asması ile bezendiği, renkli kabartmalar bulunduğu, teknenin ön yüzünde ise 2 adet Medusa başı işlendiği tespit edildi.

Uzman ekipler tarafından yapılan kurtarma çalışmalarının ardından tarihi lahit, güvenlik nedeniyle Müze Müdürlüğü bahçesine taşındı. Burada lahit içini tamamen dolduran toprak temizlendi. Yapılan çalışmalarda lahit içerisinden dağınık halde insan iskeleti parçaları, bir pişmiş toprak tabak parçası ile cam bir kaba ait parçalar bulundu.

Müze Müdürlüğü yetkilileri, Anadolu'da Roma İmparatorluk Dönemi lahitlerine öykünülerek yapıldığı anlaşılan lahidin milattan sonra 2 veya 3. yüzyıla ait olduğunu bildirdi. Yapılan açıklamada, "Bölgemizde nadir olarak bulunan bu lahit örneği, yerel malzeme ile belki de yine yerel taş ustaları ve sanatçıları tarafından yapılmış örneklerden biri olması açısından büyük önem arz etmektedir." denildi.
CİHAN
<< Önceki Haber Ev temeli kazısında 1800 yıllık lahit bulundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER