Gabriel: Türkiye güvenli ülke ilan edilsin


Mülteci kriziyle birlikte önemli bir partner haline gelen Türkiye hakkında Alman siyasilerden açıklamalar gelmeye devam ediyor. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, Türkiye'nin güvenli ülke listesine alınması istedi.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun, "Türkiye güvenli ülke ilan edilmeli" teklifinin hayata geçirilmesini isteyen SPD Genel Başkanı, Türkiye'den Almanya'ya iltica başvurusu yapan Kürtlere ise iltica başvurusu hakkının devam edebileceğini ifade etti. Gabriel, Rhenische Post'a yaptığı açıklamada, "Bu tabiî ki, Türkiye'den gelen hiçbir iltica başvurunu incelemeyeceğimiz anlamına gelmiyor." dedi. Almanya'ya iltica başvuru yapan her Türkiye Kürt'ünün iltica sebebini belirtip, yasalar çerçevesinde sığınma hakkı elde edebileceğini söyledi.

Başbakan Angela Merkel de 2015 yılında yaptığı açıklamada Türkiye'nin güvenli ülkeler sınıfına dahil edilebileceğini söylemişti. Avrupa Birliği ile üyelik müzakeresi yürüten ülkeler güvenli ülke muamelesi görüyor. ir ülkenin güvenli ülke olması halinde, o ülkeden gelen iltica başvuruları hızlı şekilde incelenip başvuran kişi kolayca sınır dışı edilebiliyor. Almanya'da yaşayan Kürtlerin büyük çoğunluğu Türkiye'den gelme ve siyasi sığınmacı statüsünde bulunuyor. AB, Avrupa'ya gelen mültecilerin sayısında düşüşünde Türkiye'nin yardımcı olabileceğini belirtirken, Türkiye'de vatandaşları için vize serbestliği talep ediyor. CİHAN
<< Önceki Haber Gabriel: Türkiye güvenli ülke ilan edilsin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER