Gazze'ye yardım taşıyan tırlar sınırdan geçti

Gazze ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı açıldı. Gazze'ye insani yardım taşıyan 20 tırdan oluşan ilk konvoy sınırdan geçti.

SHABER3.COM

İsrail ablukası altındaki Gazze'de yaşayan sivillerin iki haftadır beklediği insani yardımlar bu bölgeye ulaştırılmak üzere Refah Sınır Kapısı'ndangeçmeye başladı.

Mısır'daki bu sınır kapısının açılmasıyla birlikte insani yardım taşıyan tırlar Gazze'ye girdi.

Hamas, ilk konvoyun ilaç, tıbbi malzeme ve konserve gıda yüklü 20 tırdan oluştuğunu duyurdu.

Gazze'ye girmesi planlanan 200'den fazla tır ve yaklaşık 3 bin ton yardımın Refah Sınır Kapısı'nda ya da yakınlarında hazır şekilde bekletiliyordu.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Çarşamba akşamı İsrail ve Mısır liderleriyle yaptığı görüşmelerin ardından Gazze'ye Refah Sınır Kapısı'ndan günde 20 tır insani yardım ulaştırılması konusunda anlaşmaya varılmıştı. İsrail, yardımların Hamas militanlarının eline geçmemesini ve sadece Gazze Şeridi'nin güneyinde dağıtılmasını şart koşmuştu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Gazze'de 2 bin tır yardıma ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor.

İsrail ile Hamas arasındaki son çatışmalardan önce Gazze'ye günde 450 tır yardım ulaştırılıyordu.

Geçmişteki çatışmalarda yardımlar, İsrail kontrolündeki Kerem Şalom kapısından Gazze'ye ulaştırılıyordu. Ancak İsrail, Hamas'ın elindeki tüm rehineler serbest bırakılmadan topraklarından Gazze'ye herhangi bir yardım geçmesine izin vermeyeceğini duyurdu.

Ägypten | Hilfslieferungen überqueren Grenze zum Gazastreifen in RafahÄgypten | Hilfslieferungen überqueren Grenze zum Gazastreifen in Rafah
Fotoğraf: Mohammed Asad/AP Photo/picture alliance

Bombardıman nedeniyle kapalıydı

Mısır, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısının ardından sınırın Gazze tarafı İsrail ordusunca bombalandığı için Refah kapısını kapalı tutuyordu. Mısır'ın Sina Yarımadası'na açılan Refah, Gazze'nin İsrail tarafından kontrol edilmeyen tek sınır kapısı olma özelliği taşıyor. İsrail'in Hamas saldırısı sonrası Gazze'ye uyguladığı abluka nedeniyle bölgede su, yiyecek ve yakıt sıkıntısı yaşanıyor.

İsrail, AB ve ABD'nin terör örgütleri listesindeki Hamas'ın 7 Ekim'de gerçekleştirdiği ve yüzlerce İsrailli'nin öldürülüp onlarcasının da rehin alındığı saldırıların ardından Gazze'yi havadan vurmaya başlamıştı. İsrail, olası bir kara harekâtı için hazırlıklarını da sürdürüyor.

Hamas'ın kontrolündeki Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığının verdiği bilgilere göre, İsrail saldırılarında şu ana kadar çoğu sivil, 4 bin 300'den fazla kişi hayatını kaybetti. İsrail ise Hamas saldırıları sonucunda bin 400'ü aşkın vatandaşının yaşamını yitirdiğini açıkladı.
<< Önceki Haber Gazze'ye yardım taşıyan tırlar sınırdan geçti Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER