Geçen yıl 3,4 milyon ton plastik ambalaj üretildi


Türkiye plastik ambalaj sektörü, 2015'te 3,4 milyon tonluk üretim ile dünya altıncısı oldu.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), dünya ambalaj sektörü ve Türkiye'nin yeri konusunda karşılaştırmalı bir rapor yayınladı. Rapora göre plastik ambalaj imalatçısı bin 900 firma, 2015'te 2014'e oranla miktar bazında yüzde 3,2 artıp 3,4 milyon ton üretime dayandı; değer bazında ise yüzde 9,7 daralıp 11,6 milyar dolar oldu. Sektörde değer bazında daralma petrol fiyatlarının gerilemesine, artan hammadde bedellerine, Doğu Avrupa ile Asya ülkelerinin rekabetine ve Euro-dolar paritesine bağlandı.

2015'te dünya genelinde 149 milyon ton plastik ambalaj üretildi. Türkiye 3,4 milyon ton üretimi ile 6'ıncı sırada bulunurken dünya toplam üretiminden aldığı pay ise yüzde 2,3 oldu.

Türkiye'de büyüklüğü 16 milyar doları gören ambalaj sektöründe ilk sırayı yüzde 34 pay ile plastikler alıyor. Ambalajların plastik sektörü üretiminden aldığı pay ise yüzde 40. 2015'te birey başına plastik ambalaj tüketimi 39 kilogram ve 141 dolara denk geldi. İç tüketim 2015'te 2014'e göre miktar bazında yüzde 0,8 artışla 3 milyon 42 bin ton, değer bazında yüzde 10,3 daralma ile 11,12 milyar dolara indi.

Sektörün 2015 yılı ihracatı miktarda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 12,3 artarak 811 bin tona çıktı. İhracat değerde ise yüzde 5,4 geriledi ve 2,23 milyar dolara indi. Plastik ambalaj ihracatı, ambalaj sektörünün toplam ihracatında yüzde 68 pay ile üretimde olduğu gibi ihracatta da önderliğini devam ettirdi. Dünyanın 150 ülkesine plastik ambalaj ihraç eden sektörün 2015'te en çok ihracat yaptığı ülkeler; Almanya, İngiltere Irak, Fransa ve İtalya olarak sıralandı.

Plastik ambalaj sektörünün dış ticaret fazlası miktarda yüzde 27, değerde yüzde 8 artış kaydetti.

PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, söz konusu verileri şöyle değerlendirdi:

"Son yıllarda, içindeki nihai ürünün bağlı bulunduğu üretim sektörlerinde yaşanan ekonomik durgunluk ambalaj sektörüne de yansıdı. Ancak plastik ambalaj sektörü, ihracatta gösterdiği büyük başarı ile iç pazardaki daralmaya rağmen seneyi miktar bazında artışla tamamladı. Plastik ambalaj üreticilerimiz geçtiğimiz yıl petrol fiyatlarındaki düşüşle aynı oranda düşmeyen yüksek hammadde fiyatlarına ek olarak müşterilerinin indirim baskısına maruz kaldı."

Türkiye dâhil bütün dünyada ambalaj sektöründe kalite artırma çalışmaları, kullanılan ana ve yardımcı maddelerde uygulanmaya başlanan rasyonalizasyon ve çevreye uyum önlemlerinin devam ettiğini belirten Eroğlu, ayrıca şunları dile getirdi:

"Günümüzdeki koşulları doğrultusunda plastik ambalaj sektörünün geleceği ile ilgili 3 beklenti çerçevesinde birleşiyoruz. Bunlardan ilki; artan küreselleşmenin etkisiyle özellikle küçük ve orta boyutlu plastik üreticileri başta olmak üzere sektörde şirket birleşmelerinin artacak olmasıdır. İkincisi, yeni ürünler geliştiren ve Ar-Ge'yi kullanarak daha fazla katma değer sunan ambalaj üreticileri gelecekte çok daha avantajlı olacakları. Üçüncü beklenti ise plastik ambalaj sektörünün uluslararası hizmet, zamanında teslim ve endüstri 4.0 ile giderek bir hizmet sanayi haline gelmesidir."
CİHAN
<< Önceki Haber Geçen yıl 3,4 milyon ton plastik ambalaj üretildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER