Gediz'in kirlilikten kurtarılması için Meclis araştırma önergesi verildi


MHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Gediz Nehri'nin kirlenme sebeplerinin araştırılarak temizlenmesi ve kirliliğinin havzaya etkilerinin araştırılarak çözüm yollarının tespit edilmesi için Meclis araştırma önergesi verdi.

Milletvekili Akçay, önergesinin gerekçesinde şunları kaydetti: "Gediz Nehri, Ege Bölgesi için hayati önem taşımaktadır. Gediz Nehri'nin hayat verdiği Gediz havzası, ülkemiz tarımsal üretimin yüzde 10'unu üretmektedir. Gediz'in en önemli sorunu ekolojik kirliliktir. Nehir, flora ve faunasıyla can çekişmekte ve kendisiyle birlikte içinden geçtiği ovayı da ölüme götürmektedir. Tarım sulama suyu kriterlerinin çok altında olan Gediz, kirlilik derecesi bakımından gıda sağlığı açından da tehlike arz etmektedir. Kirlenme nedeniyle Gediz'in suyuyla sulanan binlerce dekar arazi, çoraklaşma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Çal Dağı'ndan nikel madeni çıkarılması sonucu oluşacak kirli su ve asit yağmuru, Gediz ve havzasındaki kirlenmeyi daha da arttıracaktır."

Akçay, Kütahya'nın Murat Dağı eteklerinden doğup Uşak, Manisa ve İzmir illerinden geçerek İzmir'in Menemen ve Foça ilçeleri arasında denize dökülen, 401 kilometre uzunluğundaki Gediz Nehri'nin suladığı 521 bin hektar tarıma elverişli alana sahip havzanın, ülkenin tarım ürünü potansiyeli, verimli, geniş, sulanabilir ovaları ve doğal zenginlikleri bakımından önde gelenlerinden biri olduğunu kaydetti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na da Gediz Nehri'yle ilgili sözünü hatırlatan MHP Grup Başkan Vekili Akçay, "Eroğlu, Gediz Nehri'nin temizlenmesiyle ilgili çalışmaların 31 Aralık 2012 tarihinde sona ereceğini ve herkesin, oltasını alıp Gediz'de balık tutacağını söylemişti. Aradan üç yıl geçmesine rağmen maalesef Gediz Nehri'ndeki kirlilik hala devam etmektedir. Eroğlu'nun sözünü tutmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Gediz'in kirlilikten kurtarılması için Meclis araştırma... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER