'GES, MİT'e bağlanmasaydı şehit vermemiz önlenebilir miydi?'


CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren görev ve sorumlulukları Genelkurmay Başkanlığı'ndan alınarak MİT"e bağlanan Genelkurmay Elektronik Sistemleri'ni (GES) meclis gündemine taşıdı. Bayır, Başbakan Davutoğlu'nun yazılı olarak cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, "Son zamanlarda yaşanan terör olaylarında, istihbarat bilgilerini zamanında ve doğru olarak toplayarak ilgili birim ve komutanlıklara gerekli önlemleri alması için kurulan GES'in, MİT'e bağlanması ile TSK'nın, istihbarat zaafiyatının oluştuğunu düşünüyor musunuz?" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır'ın konuyla ilgili soru önergesi şöyle:
"1957 yılında kurulan ve TSK"nın ihtiyaç duyduğu muhabere ve elektronik istihbaratı sağlayan ve yurt geneline yayılmış birimleri bulunan Genelkurmay Elektronik Sistemleri Komutanlığı (GES ) dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın direktifiyle 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren görev ve sorumlulukları Genel Kurmay Başkanlığından alınarak MİT"e bağlanmıştır. Dönemin başbakanı, bakanları ve AKP ve yandaşlarının Türkiye'de askeri vesayet için çalışan karanlık güçler amaç dışı kullandıkları bir mevziyi daha kaybetti naraları atarak ne büyük iş başardıklarını topluma anlatıyorlardı.

Söz konusu Genelkurmayın görev alanındaki devir işlemleri de "Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu" kapsamında gerçekleştirilmişti.
Bilindiği gibi GES"in elindeki elektronik imkanlar ve ileri teknoloji ne Emniyet'te ne Jandarma'da ne de başka bir güvenlik biriminde mevcut değildir. GES elindeki bu güçle Türkiye sınırları dahil yakın çevresindeki hemen her türlü dinlemeyi yapabilmektedir. Özellikle terör saldırılarının önlenmesi adına büyük sorumluluk taşıyan bu birim büyük can kayıplarının verildiği Dağlıca ve Iğdır'da gerçekleştirilen terör saldırılarda görevini yerine getirememiştir.
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.

1. Sizin sorumluluğunuzdaki MİT ve Emniyet'in hazırladığı istihbarat raporlarının basına yansıdığı kadarıyla, PKK'nın eylem stratejisini değiştirdiği ve bundan sonraki süreçte kırsal alanda eylemde bulunmayacağı yönünde değerlendirmelere yer verilmiştir. Bu konuda hazırlanan istihbarat raporlarının, TSK'nın da eylemlere hazırlıksız yakalanmasına neden olduğunu düşünmüyor musunuz? Bu istihbarat raporlarıyla ilgili bir inceleme başlatacak mısınız?

2. Genelkurmaydan alınarak MİT'e bağlanan GES'in en önemli sorumluluğunun istihbarat bilgilerini, zamanında ve doğru olarak toplayarak ilgili birim ve komutanlıklara gerekli önlemleri alması için servis etmek değil midir? Özellikle Dağlıca'da Askerlerimizin ardı ardına pusuya düşmesi ve saldırıda 200-300 PKK'lının görev alması, bunların yerinin ve eylem zamanlarının tesbiti konusunda istihbarat zafiyetinin olduğunu düşünüyor musunuz?

3. Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının yerine GES'e AKP Hükümeti'ne yakın isimlerin alınmaya başlandığı, yani tecrübeli uzmanların yerine güvenlik birimlerinden AKP'ye yakın isimlerin getirildiği doğru mudur?

4. AKP'den milletvekili adayı olan ve bir takım güçler sayesinde tekrar müsteşarlığınıza getirilen Hakan Fidan'ın bu birimin sorumluluğunu yerine getirebildiğini düşünüyor musunuz? Düşünmüyorsanız ne zaman görevden alacaksınız?

5. TSK'nın daha önce kullandığı(GES) Genelkurmay Elektronik Sistemi Mit'e devredilmeseydi, şehit vermemiz önlenebilir miydi?

6. TSK'nın daha önce kullandığı(GES) Genelkurmay Elektronik Sistemi Mit'e devredilmeseydi, şehit sayımız daha az olur muydu?" CİHAN
<< Önceki Haber 'GES, MİT'e bağlanmasaydı şehit vermemiz önlenebilir miydi?' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER